Helle heikentää lääkkeiden tehoa: erityisesti nitrojen ja insuliinin säilytyksessä pitää olla tarkkana

Jääkaappiinkaan purkkeja ei kannata varmuuden vuoksi laittaa, sillä kosteus voi viedä tehon lääkkeestä, joka vaatii huoneenlämmön.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuumuus on uhka lääkkeiden säilyvyydelle myös kotona. Erityisesti insuliini ja nitrot ovat herkkiä lämmön ja kosteuden suhteen.

Kokkolalainen proviisori sanoo, että nitrojen teho voi laskea jo yhdessä hellepäivässä. Lämpö kiihdyttää lääkeaineiden hajoamista, samoin tekee kosteus. Siksi kylpyhuone ei ole hyvä paikka lääkkeille.

Myös insuliinin kanssa pitää olla tarkkana. Sen teho alkaa heiketä lämmössä ja käytännössä lääke tuhoutuu 50 asteessa.

Useimmat lääkkeet pitää säilyttää alle 25 lämpötilassa eli huoneenlämmössä. Ne kannattaa pitää poissa suorasta auringonvalosta ja tarvittaessa viilentää tilaa ilmalämpöpumpulla, jos sellainen löytyy.

Toiseen ääripäähän ei silti pidä mennä: lääkkeitä ei pidä säilyttää jääkaapissa, jos ei niin ole erikseen määrätty, muistuttaa kokkolalainen proviisori Päivi Koivu-Mutka. Huoneen lämmössä säilytettävät eivät välttämättä kestä jääkaapin kosteutta.

Lämmölle herkät lääkkeet kannattaa siis hellepäivinä ostaa vasta kauppareissun päätteeksi eikä makuuttaa niitä kuumassa autossa. Kylmälaukkua voi käyttää apuna kuljetuksessa, kunhan ei päästä esimerkiksi insuliinia liian kylmäksi, sillä jäätyminen tuhoaa sen täysin.

Kovat pakkaset ja helteet lisäävät apteekeissa kyselyitä lääkkeiden säilytyksestä ja säilyvyydestä.