Kassu Halonen löysi vuosikymmenten jälkeen aikaa ensimmäisen sinfonian säveltämiselle

Revontuli-sinfonia on saanut innoituksensa luonnosta.

sinfoniat
Kassu Halonen soittaa valkoista flyygeliä.
Halonen kuvailee uutta sinfoniaansa dynaamiseksi teokseksi, jossa on pieniä ja suuria asioita.Jarmo Nuotio / Yle

Kassu Halosen tuore sinfonia merkitsee pitkän linjan säveltäjälle ympyrän sulkeutumista.

Soittaminen alkoi jo parin vuoden ikäisenä isän mandoliinilla. Kajaanin varussoittokunnassa opeteltu huilu oli Halosen orkesterisoitin, joka vei myös lähelle sinfonioita

– Se oli ihan loistava opiskelupaikka ja sinfonia kävi jo silloin mielessä. Sen jälkeen soitin huilua Boråsissa ja pääsin Tukholman sinfoniaorkesteriin, mutta lähdinkin Kirkan Islandersiin, Halonen kertoo.

Sinfoniamusiikki hurmasi miehen jo Ruotsissa. Halonen haltioitui toisinaan orkesterin soitosta ja suurmiesten sävellyksistä niin, että unohti itse soittaa.

– Soitimme Beethovenia ja Schubertia. Se oli kertakaikkisen hienoa, kun viulut kohisivat ympärillä ja harmoniat olivat niin mykistäviä. Unohdin kerran konsertissa soittaa, mutta harjoituksissa sitä kävi useamminkin, Halonen muistelee.

Kevyen musiikin säveltäminen on jo siirtynyt pitkälti nuoremmalle sukupolvelle, vaikka biisitilauksia satelee edelleen myös Haloselle. Nyt 70 kultalevyn jälkeen aikaa jää myös muuhun.

– Ajattelin vuoden alussa, että nyt on aika palata tähän asiaan. Vexi Salmi piti aikoinaan lopullisesti huolen siitä, ettei ollut aikaa ajatella sinfoniaa, Halonen kertoo.

Aikaa teos vaatikin. Halonen kertoo säveltäneensä kymmenen tuntia päivässä kahden kuukauden ajan. Ensimmäinen teema sävellykseen soi Halosen päässä kuitenkin jo vuosia sitten.

– Palautan melodian sinfoniaan, mikä siellä on ollut suurten säveltäjien aikana. En osaa oikeastaan mitään muuta. Melodiassa on se totuus, Halonen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!