1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kultaranta

Yle seurasi: Presidentti Niinistö kommentoi Kultarannassa hallitusohjelmaa ja hallituksen erityisavustajien määrää - "Käytin vain yhtä erityisavustajaa, joten koen olevani jäävi"

Presidentti Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa Syyriassa olevista suomalaisista Isis-naisista ja muun muassa siitä, onko kaasuputki Nord Stream 2 turvallisuusriski.

Kultaranta
 Tasavallan presidentti Sauli Niinistön  tiedotustilaisuus Kultaranta-keskustelujen aluksi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus Kultaranta-keskustelujen aluksi

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkavat tänään. Presidentti piti Kultarannassa tiedotustilaisuuden ennen varsinaisten keskustelujen alkua.

Presidentiltä kysyttiin heti tiedotustilaisuuden alkajaisiksi näkemystä uuden hallituksen hallitusohjelmasta ja itse hallituksesta ja sen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta.

– Olen tutustunut siihen (hallitusohjelmaan) alustavasti. Sen kanssa on varmasti hyvä jatkaa. Mitä henkilöihin tulee niin uskon, että yhdessä näitä tehtäviä ja taakkoja kannetaan, Niinistö sanoi.

Niinistöltä kysyttiin myös mahdollisesta ulkopolitiikan painotusten muuttumisesta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kaudella.

– Olisi hyvä kuulla, mitä ne painotuserot ovat. Jos ajattelen hallitusohjelmaa niin siellä on painotusta Afrikan puolelle. Mutta edellisessä hallituksessa linjattiin muistaakseni samalla tavalla. Se, että enemmän puhuttaisiin tyttöjen ja naisten asemasta on äärimmäisen tärkeä asia, Niinistö sanoi.

Antti Rinteen (sd.) hallituksella on selvästi edellistä hallitusta enemmän erityisavustajia. Niinistöltä kysyttiin, mitä mieltä hän on erityisavustajien määrästä.

– Kun valtiosihteereitä aikoinaan suunniteltiin niin olin sitä mieltä, ettei se sovi järjestelmäämme. Vastaavasti ministerinä käytin yhtä erityisavustajaa, joten koen olevani vähän jäävi vastaamaan kysymykseen, vastasi Niinistö.

Presidentti Niinistöltä kysyttiin myös paljon viime aikoina puhuttaneesta Syyriassa Al-holin leirillä olevista suomalaisnaisista ja pitäisikö heidän päästä takaisin Suomeen.

– Kuten edellinen hallitus ja nykyinen ministeri on korostanut, että asia on varsin monitahoinen. Minä jättäisin, kun hallitus on ottamassa siihen kantaa, niin keskustelut myöhempään.

Niinistö kaasuputkesta: Miten toinen on turvallisuusriski, kun yksi putki jo on

Tiedotustilaisuudessa nostettiin esiin myös Nord Stream 2 -hanke. Presidentti Niinistöltä kysyttiin, onko vielä realistista vastustaa sitä. Tanska on viivytellyt rakennusluvan kanssa ja Puola puolestaan vastustaa hanketta. Saksassa hankkeesta pidetään kiinni, vaikka keskustelu aiheesta on käynyt kuumana.

Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa, että kaasuputken kohdalla kannattaa muistaa se, että Saksassa syntyy aikamoinen energian tarve ydinvoiman kieltämisen vuoksi.

– Mitä tulee turvallisuuspolitiikkaan, on vaikea hahmottaa, miten toinen putki voisi olla turvallisuusriski, kun se yksi putki siellä on, Niinistö sanoi.

Brexit ja Itä-Ukrainan tilanne mietitytti

Niinistön mukaan eripuraa EU-valtioiden kesken aiheuttaa osaltaan Britannian EU-ero. Tämän lisäksi rahanjako ja maahanmuutto puhuttavat.

– Brexitissä ei ole kyse yksistään Britannian ja EU:n suhteesta. Kukaan ei voi olla ulkopuolella nauttien jäsenyysetuja. Se on periaatteellinen kysymys. Tietysti myös puhuttaa se kehitys, mitä Unkarissa ja Puolassa on nähty yhteiskuntajärjestyksen suhteen. Se on aiheuttanut huolta jäsenvaltioissa.

Presidentti Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös Itä-Ukrainan tilanteesta ja pitäiskö Suomen nostaa sitä esiin EU-puheenjohtajakaudella.

– Kyllä ne ovat eurooppalaisilla pöydillä olleet ja siellä varmasti pysyvät. Kuinka paljon siinä sitten kyetään löytämään uutta. Nyt on mielenkiintoista, kun Ukrainassa on presidentti vaihtunut, ja häntä varmasti kuullaan asiassa mielenkiinnolla, Niinistö sanoi.

Saksan liittopresidentti päävieras

Tasavallan presidentin Kultaranta-keskustelut alkavat tänään Naantalin Kultarannassa.

Presidentti Sauli Niinistön isännöimässä, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvässä tapahtumassa pohditaan maailman murrosta sekä Euroopan ja Suomen asemaa kansainvälisten muutosten keskellä.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier on tämän kertaisten keskustelujen päävieraana. Presidentti Niinistön mukaan jokaisen kannattaisi miettiä, miksi EU on tärkeä.

– Keskustelujen ajatuksena on löytää eurooppalaista henkeä ja kysyä mitä yhteistä meillä on. Asia on ehkä peittynyt isojen tai pienempien asioiden kanssa kiistelyyn, Niinistö sanoi Kultarannassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Lisää presidentti Niinistön ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin näkemyksiä Euroopan tulevaisuudesta on katsottavissa tänään sunnuntaina kello 18.

Kaksipäiväinen keskustelutapahtuma järjestetään nyt seitsemättä kertaa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa. Tilaisuuteen on kutsuttu noin sata asiantuntijaa ja vaikuttaa yhteiskunnan eri tahoilta.

Keskustelut jatkuvat maanantaina. Kello 9.30 alkavassa keskustelussa pohditaan Suomen roolia eurooppalaisen turvallisuuden tekijänä. Keskustelijoina ovat muun muassa pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Kultaranta-keskustelujen päätösistunto järjestetään maanantaina kello 14.30 alkaen. Tuolloin keskustellaan siitä, kestääkö demokratia politiikan murroksessa. Keskusteluun osallistuvat muun muassa ministeri Seppo Kääriäinen ja Suomi Atlantti-Seuran puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari.

Voit katsoa kaikki keskustelut suorana Ylen verkkosivuilta. Maanantain keskustelut näet suorana myös Ylen TV1:stä.

Presidentti Niinistö on Ylen A-studion erikoishaastattelussa Kultarannassa maanantaina kello 21. Haastattelijana on Seija Vaaherkumpu.

Lue myös:

Analyysi: Ulkopolitiikan vaihtunut ketju kohtaa Kultaranta-keskusteluissa – kelpaako presidentin johtorooli kaikille?

Lue seuraavaksi