Hyppää sisältöön

Venäläismediassa Chernobyl-sarjaa pidetään aivopesuna ja propagandana – Jenkkisarja on monen millenniaalin ensikosketus ydinonnettomuuteen

Venäjän valtionjohtoa myötäilevässä mediassa on haukuttu HBO:n menestyssarjaa, mutta suureen yleisöön se tuntuu uppoavan.

Televisioyhtiö HBO:n ydinvoimalakatastrofista kertova Chernobyl-draamasarja julkaistiin alkukesästä 2019. Kuva: HBO

Venäjällä Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta kertova draamasarja on otettu vastaan kaksijakoisesti. Nuoret ovat innoissaan siitä, mutta Venäjän valtiota lähellä oleva media kritisoi yhdysvaltalais-brittiläistä draamasarjaa.

– Amerikkalaiset eivät olisi amerikkalaisia, jos sarja ei olisi täynnä 100-prosenttisesti heille ominaista russofobiaa, kirjoitetaan tuoreesta televisioyhtiö HBO:n sarjasta Venäjän hallituksen lehtenä tunnetussa Rossijskaja gazetassa (siirryt toiseen palveluun).

Historian tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta kertovan Chernobylin väitetään antavan valheellisen kuvan Neuvostoliitosta. Esimerkiksi laajalevikkinen Argumenty i fakty -viikkolehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo sarjan näyttävän neuvostoihmiset joko verisinä pyöveleinä tai avuttomina uhreina.

– Maassamme on ollut suuria voittoja ja suuria tragedioita, mutta kansamme ei ole koskaan ollut vaikenevaa karjalaumaa, jota ajetaan teurastettavaksi, Argumenty i fakty kirjoittaa.

Lehti on monien muiden valtionjohtoa myötäilevien tiedotusvälineiden tapaan huolissaan siitä, että tämä “laadukas propagandatuote” näyttää menevän täydestä nuoriin.

Näyttelijät Stellan Skarsgård ja Jared Harris esittävät pääosia HBO:n Chernobyl-sarjassa. Kuva: HBO

Draamasarja paljastaa salailun kulttuurin

Viisiosainen Chernobyl kuvaa Neuvostoliitossa vallinnutta salailun kulttuuria ja tavallisten ihmisten arvottomuutta massiivisen valtiokoneiston edessä.

Venäjän valtionjohto on pyrkinyt viime vuosina määrätietoisesti palauttamaan Neuvostoliiton kunniaa. Samalla neuvostoajan epäkohdista on alettu puhua vähemmän.

Sarja näyttää neuvostoihmiset joko pyöveleinä tai avuttomina uhreina.

Argumenty i fakty -sanomalehti

Siksi onkin ymmärrettävää, että myös Venäjällä huippusuosion saavuttanutta draamasarjaa on kritisoitu etenkin maan hallitusta myötäilevissä viestimissä.

– Tekijöiden on tärkeä näyttää, että venäläinen koneisto kulkee ainoastaan ihmisuhrien voimalla. Jos Venäjän tulee ratkaista ongelma, niin se vain tappaa vielä hieman lisää omiaan, uskonnollisista arvoistaan tunnettu televisiokanava Tsargrad (siirryt toiseen palveluun) kommentoi draamasarjaa.

Televisiokanava katsoo minisarjan epäonnistuneen aikakauden kuvaamisessa.

HBO:n sarjassa esitetään, kuinka kaivosmiehet osallistuivat ydinvoimalaonnettomuuden raivaustöihin. Kuva: HBO

Venäläiset suhtautuvat yhä suopeammin Neuvostoliittoon

Nostalginen suhtautuminen neuvostoaikoihin on kasvanut Venäjällä ajan kuluessa kommunistivallan murtumisesta.

Tästä kielii niin aikakaudesta kertovien sarjojen ja elokuvien suosio kuin myös lukuisat mielipidekyselyt. Riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen kysely (siirryt toiseen palveluun) viime vuoden lopulta osoittaa, että 66:ta prosenttia venäläisistä harmittaa Neuvostoliiton hajoaminen.

Kansalaisten suhtautuminen hirmutöistään tunnettuun neuvostojohtaja Josif Staliniin on myös yhä suopeampaa. Levadan huhtikuussa julkaiseman tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 70 prosenttia venäläisistä suhtautuu nyt myönteisesti Staliniin. Luku on korkein 2000-luvun alusta tehdyn kyselyn aikana.

Kun vielä 90-luvun alussa Stalin nähtiin lähes yksinomaan miljoonien ihmisten kuoleman aiheuttaneena sadistina, niin nykyään häntä muistellaan ennen kaikkea fasismin kukistaneena sotasankarina ja tehokkaana uudistajana.

Asennemuutos kumpuaa niin valtionjohdon painotuksista kuin kouluopetuksen uudistamisesta.

Sarja saa katsomaan kriittisesti Neuvostoliittoa

Vuonna 1986 tapahtuneesta ydinvoimalaonnettomuudesta puhutaan nyt Venäjällä paljon ja aivan uudella tavalla Chernobyl-sarjan innoittamana. Ihmiset ovat muun muassa jakaneet muistojaan ja kokemuksiaan tapahtuneesta sosiaalisessa mediassa.

– Vanhemmat lähettivät kuvia. Isäni oli mukana Tšernobylin onnettomuuden raivaustöissä. Kun näin ne, niin purshkadin itkuun. Olen äärettömän ylpeä, Twitter-käyttäjä Inessa Vasiljeva kirjoittaa.

Monelle millenniaalille amerikkalaissarja on ensimmäinen, vahvasti tunteisiin käyvä kuvaus suuronnettomuudesta, jota pidetään isona syynä Neuvostoliiton luhistumiseen. Tapausta on käsitelty Venäjän populaarikulttuurissa vain vähän.

Mistä muusta meille ei ole kerrottu tai ei kerrota?

Aidar Aisin

Moskovalainen Aidar Aisin kertoo ahdistuneensa Chernobylista siinä määrin, että halusi viettää yksin aikaa katsottuaan sarjan. Aisin ei tiennyt juurikaan onnettomuuden yksityiskohdista, vaikka hänen isänsä oli yksi raivaustöihin lähetetyistä kansalaisista.

– Saimme kuulla tässä maailmanlaajuisesta katastrofista tekijöiltä, jotka tulevat toiselta mantereelta. Tämä pistää miettimään, mistä muusta meille ei ole kerrottu tai ei kerrota, Aisin sanoo Ylelle.

Myös moskovalainen Artur Garafi kertoo HBO-sarjan muuttaneen hänen suhtautumistaan traagiseen ydinvoimalaonnettomuuteen. Hän ei esimerkiksi tiennyt, kuinka huonosti Neuvostoliitossa oli valmistauduttu mahdolliseen katastrofiin. Sarja myös konkretisoi koko neuvostojärjestelmän sulkeutuneisuutta.

– Minua hämmästytti tragedian mittasuhteet ja valheiden määrä, Garafi summaa.

Suurin osa pitää Chernobylia laadukkaana

Kritiikin ohella venäläismedia – myös valtion kontrolloima – on kehunut vuolaasti Chernobyl-sarjan toteutusta.

Toimittajat ovat olleet vaikuttuneita sarjan visuaalisesta ilmeestä, jossa on pyritty mahdollisimman todenmukaisesti jäljittelemään ajan henkeä. Samoin tavallisten ihmisten nostaminen ydinonnettomuuden sankareiksi on kerännyt paljon kiitosta.

Sarjasta on myös huomattu joukko pikkuvirheitä. Ydinvoimalakaupungissa ei esimerkiksi ollut parvekelaseja, kuten sarjassa näytetään.

HBO:n Chernobyl -sarja kuvattiin Vilnassa Liettuassa. Kuva: AOP

Tekijät ovat ottaneet joitakin vapauksia esittäessään tapausten kulkua. Tällaisia faktavirheitä ovat esimerkiksi helikopterin putoaminen onnettomuutta seuraavana päivänä ja hiiliteollisuusministerin kuvaaminen nuorena keltanokkana. Todellisuudessa helikopteritapaturma tapahtui vasta muutamaa kuukautta myöhemmin ja ministeri oli onnettomuushetkellä jo 59-vuotias.

Suuri yleisö Venäjällä tuntuu ottaneen sarjan omakseen. Venäjänkielisen internetin suosituimmassa elokuva- ja televisiosarjatietokannassa KinoPoiskissa (siirryt toiseen palveluun) käyttäjät ovat antaneet Chernobylille korkean, yli 9,1 arvosanan.

Kansainvälisellä IMDb-sivustolla (siirryt toiseen palveluun) Chernobyl on noussut nopeasti kaikkien aikojen parhaimmaksi tv-sarjaksi.

Venäjällä valmistumassa oma versio Tšernobylista

Venäjällä on valmistumassa myös oma draamasarja, joka sijoittuu Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden tapahtumiin. Se on määrä esittää tänä vuonna Venäjän pääkanaviin lukeutuvalla valtiollisella NTV:lle.

Venäläisversio ottaa rajusti taiteellisia vapauksia omassa tuotannossaan. Yksi sen päähenkilöistä on ydinvoimalakaupunki Pripjatiin tunkeutuva yhdysvaltalainen turvallisuuspalvelu CIA:n agentti, jota epäillään sabotaasista.

Lisäksi Venäjällä on tekeillä elokuva aihepiiristä.

Tšernobylin ydinvoimala vuonna 1986. Kuva: AOP

Venäjällä nähdään erityisen tärkeänä tarjota tapahtumista oma, nykyaikainen tulkinta. Tämä tulee ilmi myös sanomalehti Rossijskaja gazetan jutussa (siirryt toiseen palveluun).

– Tšernobylin informaatiotyhjiö on välttämätöntä täyttää. Me vielä jotenkin tiedämme ja muistamme, mutta tulemme unohtamaan. Ja lapsemme tulevat näkemään vuoden 1986 tapahtumat meille vieraan, amerikkalaisen Chernobyl-sarjan kautta, lehdessä kirjoitetaan.

Lisää aiheesta:

(Kuunnelma perustuu kirjailija Svetlana Aleksijevitšin teokseen, joka on ollut myös Chernobyl-sarjan tekijöiden lähteenä.)

.
.