Kansanedustaja Iiris Suomelan mukaan nuoria naisia vähätellään ja heidän päälleen puhutaan – miespoliitiikot eivät tunnista ilmiötä

Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) kritisoi Tampereen kaupunginvaltuuston keskusteluilmapiiriä Aamu-tv:ssä.

kansanedustajat
Iiris Suomela (vihreät)
Vihreiden Iiris Suomela nousi 24-vuotiaana eduskuntaan ja on kansanedustajista nuorin.Petra Ketonen / Yle

Tampereen kaupunginvaltuuston keskusteluilmapiiri sai osakseen kritiikkiä, kun kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela (vihr.) osallistui Ylen Aamu-tv:n keskusteluun.

Aiheena oli se, miten nuoria naispoliitikkoja kohdellaan mediassa ja politiikassa. Keskustelun loppupuolella Suomela otti puheeksi myös Tampereen kaupunginvaltuuston.

– Tampereen valtuustossa on ollut sellainen voimakas ilmiö, että siellä osa ihmisistä saa puhua paljon vapaammin ja rauhallisemmin kuin toiset, Suomela sanoi.

Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) otti myöhemmin kantaa Suomelan kommenttiin ja sanoi, ettei kaupunginvaltuustossa ole tämän kuvaamaa ilmiötä.

– Valtuustossa huudellaan toisinaan puhujan päälle tai supatetaan taustalla, mutta se ei ole systemaattista tai kohdistu tiettyihin valtuutettuihin esimerkiksi sukupuolen tai iän perusteella, Jäntti sanoi tiedotteessa.

Kysyimme Suomelalta, Jäntiltä ja kahdelta nuoremman polven kaupunginvaltuutetulta näkemystä siitä, miten nuoria naispoliitikkoja kohdellaan Tampereen valtuustossa.

"Keskeytyksiä ja päälle puhumista"

Iiris Suomelan mukaan epätasa-arvoinen keskusteluilmapiiri näkyy kaupunginvaltuustossa niin, että vanhemmat miespuoliset henkilöt saavat nuoriin naisiin verrattuna puhua rauhassa ja keskeyttämättä.

– Heidän päälleen ei puhuta tai huudella samalla tavalla kuin jos puhuja on nuori naisoletettu.

Keskeyttämisten lisäksi nuoret naispuoliset kaupunginvaltuutetut saavat Suomelan mukaan osakseen tytöttelyä ja vähättelyä, ja jossain määrin myös seksististä nimittelyä tai huutelua.

Suomela sanoo, että tilanne on viime vuosina parantunut asiaan puuttumisen ja julkisen keskustelun seurauksena. Hänen mukaansa joidenkin valtuuston jäsenten käytöksessä olisi edelleen korjattavaa.

– Meillä on edelleen sellaisia ihmisiä, joiden käytökseen heidän omat valtuustoryhmänsä eivät ole riittävästi puuttuneet ja joiden annetaan jatkaa sitä käytöstä.

"Ei mitään systemaattista ilmiötä"

Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti kertoo nähneensä Suomelan esittämän kommentin Aamu-tv:ssä ja kysyneensä sen jälkeen näkemyksiä asiaan noin kymmeneltä kaupunginvaltuuston jäseneltä.

– Keskustelut vahvistivat käsitystäni siitä, että mitään tiettyjen puhujien häirintää ei ole. Se on välihuutelua, joka voi osua kenen tahansa puhujan kohdalle, riippuen oman puheenvuoron sisällöstä.

Aleksi Jäntti
Kokoomuksen Aleksi Jäntti on yksi Tampereen kolmesta apulaispormestarista.Matias Väänänen / Yle

Jäntti ei ole havainnut valtuustossa tapahtuvan Suomelan kertomaa tytöttelyä tai vähättelyä.

– Yksittäisiä tapauksia on toki voinut olla, mutta ei mitään systemaattista ilmiötä.

Suomelan kommentit aiheuttavat Jäntin mukaan Tampereen valtuustolle ja kaupungille imagohaittaa.

– Suomelan pitäisi varapuheenjohtajana mieluummin puuttua näihin tapauksiin kuin puhua yleisesti mistään voimakkaasta ilmiöstä.

"Pyrkimys hiljentää on paikoin aika räikeääkin"

Kaupunginvaltuutettu Noora Tapio (vas.) on samaa mieltä Iiris Suomelan kanssa.

– Ehdottomasti tunnistan tämän ilmiön. Se on ollut paikoin aika räikeääkin, tämä pyrkimys hiljentää tietyistä puolueista tulevia nuoria naisoletettuja valtuutettuja.

Tampereen kaupunginvaltuustossa tapahtuu Tapion mukaan sekä päällepuhumista että huutelua.

– Tietty määrä välihuutoja on varmasti politiikassa ihan normaalia. Mutta jos niiden huutojen sisältö on, että ole tyttö hiljaa, niin sitä ei ole syytä sietää.

Tapio sanoo, että ongelma ei koske kaikkia. Hänen mukaansa on joitakin miesvaltuutettuja, joiden päälle puhutaan paljon, ja paljon naisvaltuutettuja, joiden puhetta kuunnellaan tarkasti.

– Tästä keskusteleminen on tosi tärkeää. Demokratia kaupunginvaltuustossa ei voi toteutua, jos jokainen valtuutettu ei saa sanoa sanottavaansa ilman jatkuvaa häirintää.

"Oman agendan nostamista"

Kaupunginvaltuutettu Ari Wigelius (sd.) ei pidä puhujan sukupuolta merkittävänä tekijänä siinä, miten puheenvuoroihin valtuustossa suhtaudutaan.

– Vieressäni istuvan Aarne Raevaaran (VaTa) päälle huudetaan varmasti kaikista eniten. En usko, että se on sukupuolesta kiinni.

Wigeliuksen mukaan sukupuolen sijaan reaktioihin vaikuttaa aihepiiri sekä puhujan oma käyttäytyminen ja äänenpaino. Jäntin tavoin hän ei näe Tampereen kaupunginvaltuuston keskustelukulttuurissa isompaa ongelmaa.

– Iiris Suomelan päälle on kyllä huudeltu asiattomasti, mutta ne ovat yksittäisiä kommentteja, joista on saatu omassa sosiaalisessa mediassa iso myrsky aikaan.

Wigeliuksen mielestä kyse ei ole tarpeellisen keskustelun herättämisestä, vaan oman agendan nostamisesta.

– Sehän on nykyään politiikassa kaikista tärkeintä, että pääsee mediassa esille. Ei se mistä aiheesta, kunhan on oma naama ja omat ajatukset esillä.