1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Kouvola aikoo sulkea kouluja jo ensi vuonna – Ummeljoen, Pilkanmaan, Tehtaanmäen ja Kaipiaisten koulut pantaisiin kiinni kevätlukukauden jälkeen

Kasvatus- ja opetuslautakunta ottaa kantaa suunnitelmiin syyskuussa.

Ummeljoen koulu. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kouvola suunnittelee sulkevansa Ummeljoen, Pilkanmaan, Tehtaanmäen ja Kaipiaisten koulut ensi vuonna kevätlukukauden päätteeksi. Suunnitelma on osa kaupungin perusopetuksen kehittämisen toteuttamisohjelmaa.

Tarkoituksena on myös, että Pilkan koulun toiminta lakkaa vuonna 2024, ja se yhdistyy Kymintehtaan koulun kanssa uudeksi Kymintehtaan alakouluksi.

Kasvatus- ja opetuslautakunta ottaa kantaa koulujen sulkemissuunnitelmiin syyskuussa. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää suunnitelmista tämän vuoden loppuun mennessä.

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa, että peruskoulujen määrää vähennetään nykyisestä 34:stä kahteenkymmeneen.

Yhdeksän uutta koulua

Kouvolaan on tarkoitus rakentaa yhdeksän uutta koulua kymmenen vuoden aikajänteellä. Investointien kustannusarvio on 125 miljoonaa euroa.

Anjalan uutta koulua aletaan rakentaa vielä tämän vuoden puolella. Sen on tarkoitus valmistua jo syyslukukaudeksi 2020.

– Se on tämän hetken suunnitelma ja aikataulu. Vielä ei ole viivästyksiä tullut, mutta tietysti aina voi tulla mutkia matkaan. Tällä hetkellä näyttää, että se valmistuu ensimmäisenä, sanoo Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi.

Valkealan ja Sarkolan koulujen rakennustyöt on tarkoitus saada käyntiin ensi vuonna. Molempien koulujen on määrä valmistua syksyksi 2022.

Uudet koulut aiotaan pääsääntöisesti rakentaa monitoimikeskuksiksi. Niihin voidaan sijoittaa myös muita palveluja, ja koulutiloja voidaan hyödyntää iltakäytössä esimerkiksi liikuntapaikkoina. Myös järjestöt ja yhdistykset voivat hyödyntää tulevaisuuden koulutiloja.

Viittä koulua ei enää peruskorjata

Kouvola selvitti keväällä kaupungin peruskoulujen kuntoa. Tilapalveluiden tekemä selvitys osoitti, että peruskouluista ainoastaan seitsemän on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. 11 koulua on välttävässä tai huonossa kunnossa.

– Se on aika huolestuttavaa. Tämänkin vuoksi joudumme miettimään tulevissa kouluinvestoinneissa oppilasmäärän sijaintia ja vähenemistä, sanoo Veikko Niemi.

Selvityksen mukaan Pilkanmaan, Kääpälän, Hirvelän, Ummeljoen ja Sippolan koulut ovat niin huonossa kunnossa, ettei niitä kannata enää peruskorjata.

– Nämä koulut ovat tulleet tiensä päähän. Uskon, että niiden vuokraaminen tai myyminen yksityiselle ostajalle on aika vaikea tehtävä. Käytännössä niitä odottaisi purkutuomio, toteaa Niemi.

Sippolan koulu toimii tällä hetkellä kolmessa rakennuksessa. Niistä yksi on käyttökuntoinen, ja koulutoiminta on tarkoitus siirtää myös kahdesta huonokuntoisesta siihen.