Viime vuonna osassa hoivakodeista kärvisteltiin kuumuudessa – nyt helteisiin on varauduttu monin konstein

Hoivakoteihin ja palvelutaloihin on asennettu ilmalämpöpumppuja ja markiiseja, ja hankittu jäähdytyslaitteita ja tuulettimia.

Aune Eloranta, Airi Rintala ja Anna-Liisa Sonninen iloitsevat uusista jäähdytyslaitteista. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Aune Eloranta, Airi Rintala ja Anna-Liisa Sonninen ovat kokoontuneet vanhusten toiminta- ja palvelukeskus Tervakartanon päiväsaliin. Tänään ryhmän tehtävänä on katsoa värejä ja kertoa niiden herättämistä ajatuksista ja muistoista. Huoneen perällä uusi ilmastointilaite odottaa käyttöönottoa.

– Sitä on jo muutaman kerran kokeiltu. Varmasti se näyttää meille hyvät puolensa tämän kesän aikana, Eloranta uskoo.

Vuosi sitten kokkolalaisessa Tervakartanossa kärvisteltiin pahimmillaan yli 28 asteen helteessä. Nyt vanhustenkotiyhdistys on ostanut taloon viisi uutta siirrettävää jäähdytyslaitetta.

– Täällä oli viime kesänä kuuma ja minulta tuntui loppuvan ilma. Ovia ja ikkunoita ei saanut pitää auki, koska joillakin oli reumaattisia särkyjä ja he tunsivat vetoa. Itse meinasin tukehtua ja menin kotiin posket punaisena, Anna-Liisa Sonninen muistelee.

Tuleviin helteisiin alettiin varautua jo viime syksynä, kertoo palveluesimies Minna Hassel Soitesta. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Pohjalaismaakunnissa varautuminen helteisiin vaihtelee paikkakunnittain. Vaasassa tilanne on hyvä: kaupungin tehostetut palvelukodit ovat melko uusia ja niille on riittänyt pääasiassa ilmastointilaitteiden huolto. Ruukinkartanon asuntoihin on asennettu ilmalämpöpumput.

Seinäjoen Onnelan yhteisiin tiloihin rakennetaan ilmalämpöpumppua. Muuten muutokset ovat monessa kohteessa vasta suunnitelmissa. Tarvittaessa talojen rakenteita viilennetään tuulettamalla öisin.

Soite ja Kaksineuvoinen ovat parantaneet valmiutta viime vuodesta useassa yksikössä. Perhon kunta asensi Jalmiina-kotiin ilmalämpöpumput vuosi sitten. Ullavan Hopijakummun ja Kaustisen Iltaruskon lääkehuoneissa on viilentimet. Lisäksi yksiköihin on ostettu pimennysverhoja ja pöytätuulettimia.

Vanhoja konstejakaan ei ole unohdettu:

– Verhot ja ikkunat kiinni, tarpeeksi juotavaa asukkaille ja henkilökunnalle, vähemmän saunotuksia, enemmän taukoja ja kylmällä pyyhkimistä, Soiten palveluesimies Minna Hassel kertaa.

Kokkolan palvelutalo Tervakartanossa on 38 asukasta. Se tarjoaa vanhuksille myös päivätoimintaa.. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Vanhusten kuumuudensieto on yksilöllistä. Aune Elorannan, Airi Rintalan ja Anna-Liisa Sonnisen mielestä sopiva lämpötila vaihtelee 20–24 asteen välillä.

– Muutama päivä kuumuutta on ihan ihanaa. Olen nuoruudessa maannut auringossa kuin allakan tekijä, mutta nyt vanhana ei enää tarvitsisi olla kuukausisodalla. Viime kesä oli aivan hirveä. Onneksi tykkään auringosta, mutta huoneissa ei tarvitse olla kuuma, Sonninen painottaa.