Yle seurasi: Presidentti Niinistö ja Saksan liittopresidentti painottavat Kultarannassa EU:n yhtenäisyyttä - "Poliittiset järjestelmät ovat kovan paineen alla"

Saksan liittopresidentti puhui brexitistä painajaisena. Niinistö puolestaan kysyi, minkälainen on unioni, joka perustaa puolustuksensa ulkopuoliseen apuun.

Kultaranta
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa Kultaranta-keskustelut. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin puhe ja presidenttien keskustelu
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa Kultaranta-keskustelut. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin puhe ja presidenttien keskustelu

Tasavallan presidentin Kultaranta-keskustelut (siirryt toiseen palveluun) alkoivat tänään Naantalin Kultarannassa. Keskustelujen avausistunnossa presidentti Sauli Niinistön vieraana on Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier. Keskustelun aiheena on Euroopan tulevaisuus. Voit katsoa keskustelun suorana klikkaamalla tämän jutun kuvaa.

Niinistön mukaan Suomen EU-puheenjohtajuuden alku on haastava. Presidentti painotti tilaisuuden alussa pitämässään puheessa, että yksi keskisimmistä kysymyksistä EU:ssa on kysyä, onko meillä vielä jotakin yhteistä.

– Meidän pitäisi muistuttaa itseämme, miksi olemme yhdessä. Jos löydämme yhteistä, on paljon helpompi puhua niistä asioista, joista olemme eri mieltä, Niinistö sanoi.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier hauskuutti yleisöä ensin onnittelemalla Suomea jääkiekon maailmanmestaruudesta.

Hän pohti puheessaan Euroopan tulevaisuutta. Hän muistutti, että tulevaisuus on kaikkien muokattavissa. Hän listasi puheessaan tukun haasteita, joita Euroopalla on edessään. Näihin kuuluivat muun muuassa ilmastonmuutos ja maahanmuutto.

– Poliittiset järjestelmät ovat kovan paineen alla. Meneillään on nopeita ja isoja muutoksia. Erimielisyyksien ja uusien voimien kasvaessa Euroopan pitää vahvistaa kotipesäänsä. Unioni toimii parhaiten yhtenäisenä.

– Sitten meillä on painajainen nimeltään brexit, kyvykkään ja tärkeän jäsenvaltion menetys, hän jatkoi.

Hän myös pohti EU:n suhdetta Yhdysvaltoihin, Venäjään ja Kiinaan.

Steinmeierin mukaan poliittinen ja taloudellinen keskus siirtyy entistä enemmän pois Euroopasta. Maailmanjärjestyksen tukipilareita haastetaan koko ajan, hän muistutti.

Steinmeierin mukaan elämme jännitteiden ja pakotteiden aikaa. Hänen mukaan monet merkit osoittavat siihen suuntaan, että Venäjä on kääntymässä enemmän sisäänpäin. Hänen mukaansa kylmempi ja etäisempi suhde Venäjään ei ole sekään riskitön.

– Itä-Ukrainan kriisi on raskas taakka. Minkälainen meidän lähestystapamme pitäisi olla? Meidän pitää olla tietoisia rajoituksistamme ja muuttaa Venäjää toimivan suhteen löytömiseksi. Eurooppalaiset eivät voi tätä paeta ja tiedän, että Suomi on tämän keskustelun eturintamassa.

Hänen mukaansa tapa, jolla ajattelemme tulevaisuuden suhteista suurvaltojen välillä vaikuttaa myös EU:n sisäiseen dynamiikkaan.

– Meidän pitää ymmärtää, että Kiina lähentyy ja menee kauemmaksi yhtä aikaa. Kiina on Saksan suurin kauppakumppani, mutta myös kilpailija. Miten haluamme suhteen kehittyvän? Voimmeko säilyttää EU:n yhtenäisyyden tässä asiassa, hän kysyi.

Lue myös: Presidentti Niinistö kommentoi Kultarannassa hallitusohjelmaa ja hallituksen erityisavustajien määrää - "Käytin vain yhtä erityisavustajaa, joten koen olevani jäävi"

Alkupuheiden jälkeen tilaisuus jatkui presidenttien keskustelulla. Myös siinä nousi esiin EU:n yhtenäisyys.

Niinistö kysyi Steinmeieriltä, millaisena hän näkee EU:n viiden tai kymmenen vuoden päästä. Steinmeier toivoi, että eurooppalaiset oppisivat läksynsä Britannian EU-erosta. Hänen mukaansa ei ole kyse vain brexitistä vaan instituutioiden uskottavuudesta. Niinistön mukaan suurin vahinko asiassa on jo tapahtunut.

– On kasvava tietoisuus siitä, että eurooppalaisten jos kenenkään pitäisi taistella maanosan yhtenäisyyden puolesta. En usko, että Pekingissä, Moskovassa tai Washingtonissa tehdään niin. Meidän pitää olla riittävän vakuuttavia, että näemme EU:n yhteisenä tulevaisuutenamme.

Steinmeirin mukaan EU:n pitää palata perusasioihin sisäisten kinojen sijaan.

Niinistö pohti EU:n puolustusta

Niinistö kysyi mitä unionin pitäisi tehdä, jos sen Natoon kuulumatonta jäsenmaata kohtaan hyökättäisiin. Niinistön mukaan unionin tarkoitus on ollut turvata siihen kuuluvien kansalaisten turvallisuus.

– Saan tähän kysymykseen usein vastaukseksi, että Nato hoitaa en. Minkälainen on unioni, jonka puolustus perustuu itseasiassa ulkopuoliselle avulle?, Niinistö kysyi.

Niinistö oli kuitenkin tyytyväinen siitä, että turvallisuuspoliittista keskustelua käydään. Steinmeierin mukaan taustalla on historia. Suomi on erilaisessa asemassa kuin Saksa.

Huomenna pohditaan kestääkö demokratia

Seitsemättä kertaa järjestettävien Kultaranta-keskustelujen aiheena on tänä vuonna maailman murros sekä se, mikä on Euroopan ja Suomen asema kansainvälisten muutosten keskellä.

Huomenna maanantaina Kultarannassa käydään kaksi keskustelua. Aamulla pidettävässä keskustelussa mietitään, voisiko Suomella olla rooli eurooppalaisen turvallisuuden tekijänä. Maanantaina iltapäivällä pidettävässä päätösistunnossa pohditaan kestääkö demokratia, kun politiikka on murroksessa.

Voit katsoa kaikki keskustelut suorana Ylen verkkosivuilla kello 9.30 ja 14.30. Maanantain keskusteluja voit seurata suorana myös Yle TV1:ssä.