Rippikoulu ei ole pelkkää raamattupiiriä vaan mukavaa yhdessä oloa – Pihka Puranen halusi suorittaa rippikoulun päästäkseen kummitädiksi

Uusimpien tilastojen mukaan Suomessa kaikista 15-vuotiaista 77% kävi rippikoulun.

rippikoulu
Pihka Puranen ja Janna Välitalo.
Pihka Puranen ja Janna Välitalo ottavat rennosti tauolla. Puranen haluaa päästä kummiksi, mutta jännittää kovasti pääseekö hän rippikoulun läpi.Kaija Länsman / Yle

InariLiikuntasalissa puolapuiden alla raikuu nuorten virret. Jotkut veisaavat antaumuksella, toisten suupielistä ei pääse inahdustakaan.

Käynnissä on nuorten itse suunnittelema jumalanpalvelus rippileiriään varten.

Harras ja rauhallinen hetki päättyy välittömästi viimeisen säkeistön jälkeen. Parikymmentä rippikoulunuorta katoaa saman tien kahville. Isoset Juuso Valle ja Taina Hakovirta jäävät siivoamaan lattialta virsikirjoja.

Stuoruhat Juuso Valle ja Taina Hakovirta.
Juuso Valle ja Taina Hakovirta ovat leirillä isosina. Molempien mielestä tämän kesätyön suola ovat nimenomaan itse nuoret.Kaija Länsman / Yle

– Tämä on hauska kesätyö. Inarin seurakunnalla oli tarve isosille, niin tulin tänne, kertoo Utsjoen Karigasniemeltä kotoisin oleva Valle. Hän jatkaa Inarin rippileirin jälkeen Utsjoelle rippikouluun.

Ivalolainen Taina Hakovirta kertoo että työ on ollut todella hauska.

– Olen vähän niin kuin apulaisohjaaja. Olen päässyt suunnittelemaan ohjelmaa nuorille. Parasta tässä on ollut tämä nuorten joukko.

Anára searvegotti rihppaskuvla geassit 2019.
Anára searvegotti rihppaskuvla 2019 / Inarin seurakunnan rippileiri 2019

Suomessa rippikoulun suosio ei juurikaan horju. Uusimpien tilastojen mukaan Suomessa kaikista 15-vuotiaista 77,3% kävi rippikoulun.

Kahvitauon jälkeen isoset kokoavat ympäri nuorisokeskusta levinneen joukon kasaan ja laskevat että jokainen on paikalla.

Rippikoululainen Pihka Puranen asuu Oulussa mutta hänellä on Ivalossa sukulaisia. Oli luonnollista tulla Inariin rippikouluun.

– Täällä on hyvä porukka ja porukkahenki. Kaikki otetaan porukkaan mukaan, kuvailee Puranen.

Kuten montaa muutakin nuorta, yksi asia motivoi Purasta.

– Haluan joskus kummitädiksi ja siksi halusin suorittaa riparin.

Savikko päätti tulla rippileirille vaikka ei kuulu kirkkoon – “Kaikki kaverini ovat täällä, tämä on aika iso juttu”

Inarilainen Kiira Savikko yrittää parhaansa mukaan pitää pokkansa. Vuorossa on rentoja yhteisleikkejä. Jokaisen täytyy leikkiä hampaatonta ihmistä ja kertoa vierustoverilleen minkä eläimen on viimeksi nähnyt.

Joka toinen on purskahtamaisillaan nauruun. Se on yksi rippikoulun tarkoitus, tarjota turvallista ja mukavaa yhdessäoloa.

– Täällä on ollut kivaa, vapaa-aika varsinkin, naurahtaa Savikko.

Savikko halusi rippikouluun, vaikka siihen ei mitään paineita ollutkaan.

– Minä en itse kuulu kirkkoon mutta olen aina käynyt uskonnon tunneilla koulussa. Halusin kuitenkin tulla tänne. Minua ei konfirmoida mutta halusin silti suorittaa kaikki merkinnät.

– Kaikki kaverit kuitenkin käy rippikoulun ja tämä on aika iso juttu, sanoo Savikko.

Emma Sieppi ja Kiira Savikko.
Inarilaiset Emma Sieppi ja Kiira Savikko. Savikon mukaan hauskinta on ollut hengailla kavereiden kanssa vapaa-aikana.Kaija Länsman / Yle

“Toivon, että nuoret saavat eväitä hengellisen elämän hoitamiseen”

Saamelaispappi Mari Valjakka kertoo, ettei rippikoulu ole juurikaan muuttunut niiltä ajoilta jolloin hän kävi sen. Edelleenkin nuorten on opeteltava paljon kirkollisia tekstejä ulkoa. On osattava kuin vettä vain lausua muun muassa uskontunnustus, kastekäsky (siirryt toiseen palveluun)
ja ehtoollisen asetussanat. (siirryt toiseen palveluun)

Rippikoulun tavoite on antaa nuorille aikaa ja tilaa etsiä vastauksia (siirryt toiseen palveluun) oman elämänsä kysymyksiin. Yhdessä muiden kanssa pohditaan monia nuoren kehitysvaiheeseen liittyviä kysymyksiä.

– Pääopetus on kuitenkin usko ja Jumalan sana, sanoo Valle.

– Täällä oppii paljon omasta uskostaan ja seurakunnastaan, jatkaa Hakovirta.

Pappi toivoo että rippikoulusta saadut opit kantavat kauas tulevaisuuteen.

– Toivon että nuoret saavat tutustua Jumalaan, Jeesukseen ja omaan uskoon. Toivon, että heille kertyy eväitä hengellisen elämän hoitamiseen, toivoo Valjakka.

Nuorelle rippikoulu on vahva yhteisöllinen kokemus, joka lujittaa nuoren itsetuntoa (siirryt toiseen palveluun), selviää Jarmo Kokkosen väitöskirjasta.

Sitä Valjakkakin toivoo.

– Tietenkin toivon, että rippikoulu on kaikille hyvä kokemus. Toivottavasti rippikoulussa nuoret saavat yhteisen ajan lisäksi tutustua Jumalaan, sanoo Valjakka.

Rihppaskuvllas juohkehaš galggai čállit nuppis juoidá buriid beliid báberváibmui.
Dá muhtun rihppaskuvlalačča váibmu, masa juohkehaš lea čállán čappa adjektiivvaid.
Jokainen riparilainen kirjoitti toisten riparilaisten paperisydämiin kauniita ja positiivisia asioita toisista.

Päivän päätteeksi jokainen rippikoululainen kävi kirjoittamassa kauniita adjektiiveja muista leiriläisistä. Paperisydämien viestit varmasti lämmittävät mieltä samalla kun oma konfirmaatio mietityttää.

– Jännittää, että pääsenkö minä edes rippikoulun läpi. On tässä paljon miettimistä ja jännitettävää, tunnustaa Puranen.