Lapin museoiden kävijämäärät ovat hieman laskeneet – Kävijöitä on kuitenkin noin 280 000

Lapin museoista eniten on pudonnut Rovaniemen taidemuseon kävijämäärä.

museot
Esko Tirrosen maalaus Striptease. Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma. Etualalla Essi Renvallin veistos Nuori nainen ja Aimo Tukiaisen veistos Peseytyvä.
Aineen taidemuseon kokoelmista löytyy esimerkiksi Esko Tirrosen maalaus Striptease.Antti Heikinmatti / Yle

Lapin ammattimaisesti hoidettujen museoiden kävijämäärät ovat hieman laskeneet. Viime vuonna museoissa kävi 277 639 vierailijaa, mikä on kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Eniten putosi Rovaniemen taidemuseon kävijämäärä. Siellä vieraili viime vuonna 36 409 kävijää, mikä 18,3 prosenttia edellistä vuotta vähemmän.

Suhteellisesti eniten kasvoi Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon kävijämäärä. Siellä kävi 4 409 vierasta, mikä 13,8 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Viime vuoden suosituin museo oli Lapin maakuntamuseo Rovaniemellä, jossa vierailtiin 109 301 kertaa, mikä on 1,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Meri-Lapin museoista Aineen taidemuseon ja Tornionlaakson museon kävijämäärät putosivat, mutta Kemin taidemuseossa kävijämäärä kasvoi.

Aineen taidemuseossa kävi viime vuonna 16 810 vierailijaa, mikä on 4,8 prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Tornionlaakson maakuntamuseossa oli 7 256 kävijää, missä on 0,7 prosentin pudotus edelliseen vuoteen.

Kemin taidemuseon kävijämäärä oli viime vuonna 24 251, missä on 1,2 prosentin kasvu edellisestä vuodesta.

Lapin muista museoista Kultamuseon, Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon ja Särestoniemen museon kävijämäärä kasvoi. Saamelaismuseo Siidan kävijämäärä laski.

Kävijämääriä tilastoi museovirasto (siirryt toiseen palveluun).