1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hävittäjähankinnat

Video: F-35-hävittäjät saapuivat ensivisiitille Suomeen – Ilmavoimat koelentää koneen vuodenvaihteessa

Yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35 on yksi viidestä ehdokkaasta Hornetien korvaajaksi.

Yhdysvaltalainen F-35 -hävittäjä Turussa.
Kaksi Lockheed Martinin F-35 -hävittäjää saapui torstaina Turkuun. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa videon niiden saapumista.

Yhdysvaltalainen F-35-hävittäjä nähtiin tänään torstaina ensi kerran Suomen ilmatilassa, kun kaksi Lockheed Martinin F-35 Lightning II -hävittäjää saapui Turkuun viikonloppuna pidettävään Suomen ilmailuliiton 100-vuotislentonäytökseen.

Myös muut hävittäjäehdokkaat saapuvat Turkuun. F-35:tä lukuun ottamatta ne nähdään myös ilmailunäytöksessä.

F-35:n ilmailunäytöksiin oikeutettu lentäjä osallistuu ilmailunäytöksiin Yhdysvalloissa eikä koneita sen vuoksi nähdä Turussa ilmassa muutoin kuin sen saapuessa ja lähtiessä.

Lockheed Martinin edustaja kertoi torstaina Helsingissä, että Suomen ilmavoimat saa F-35:n testattavaksi vuodenvaihteessa. Koelennot ovat yksi osa päätöksentekoa, kun suomalaiset aikanaan päättävät hävittäjästä.

Konevalmistajat ovat esitelleet tällä viikolla tarjontaansa erilaisissa sidosryhmätilaisuuksissa Suomessa.

Hävittäjähankinnan on arvoitu maksavan 7–10 miljardia euroa. Koneista on annettu alustavat tarjoukset, mutta tarkka hinta selviää vasta, kun päästään lopullisiin tarjouksiin.

Lopulliset tarjouspyynnöt tehdään valmistajille ensi syksynä. Vastavalittu eduskunta päättää koneiden rahoituksesta vuonna 2021.

Nykyisten Hornetien korvaajaksi on ehdolla viisi konetta. Lockheed Martin F-35:n lisäksi ne ovat yhteiseurooppalainen brittien edustama Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E ja yhdysvaltalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet.

Lisää aiheesta:

Hävittäjähankinnan ohjelmajohtaja: Suomen tilaamien hävittäjien lukumäärä ratkeaa vasta ensi hallituskaudella – 64 on alustava luku

Kirja: Väärä päätös hävittäjäkaupoissa merkitsisi jopa kymmenen miljardin hukkainvestointia – Hävittäjävalinta ratkaisee ilmavoimien suorituskyvyn vuosikymmeniksi