Sinilevä lisääntynyt sisävesillä – järvien pintalämpötilat laskeneet helteiden jälkeen

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet viime viikosta Etelä-Suomen järvillä. Suomen avomerialueilla ei ole sinileväkukintoja, mutta rannikolla on havaittu yksittäisiä sinileväesiintymiä.  

levät
Ilmakuvassa näkyy  sinileväkukintaa itäisellä Suomenlahdella vuonna 2005.
Eteläisimmän Suomen alueella on havaittu sinilevää yhteensä 13 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.Handout / Lehtikuva

Sisävesillä esiintyy sinilevää ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä enemmän ja sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt viime viikosta, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Eteläisimmän Suomen alueella on havaittu sinilevää yhteensä 13 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Runsaita tai erittäin runsaita sinilevien pintakukintoja ei ole kuitenkaan havaittu. Kansalaisilta on tullut lisäksi neljä havaintoa sinileväkukinnoista.

– Alkukesän erittäin lämmin ajanjakso aikaisti sinileväkukintojen syntyä. Tällä hetkellä tuulinen sää pitää mahdolliset sinileväesiintymät kuitenkin veteen sekoittuneena. Toisaalta tuuli voi kuljettaa sinileviä, jolloin levää saattaa ajautua rannoille, tutkija Kristiina Vuorio kertoo Syken tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Suomen avomerialueilla ei ole havaittu sinileväkukintoja, mutta rannikolla on ollut yksittäisiä paikallisia sinileväesiintymiä. Vedessä saattaa edelleen esiintyä paikoin männyn siitepölyä, joka voi näyttää sinilevältä veden pinnalla.

Järvien pintalämpötilat ovat helteiden jälkeen laskeneet Etelä-Suomessa alle 20 asteeseen. Maan keskiosissa pintavesien lämpötila vaihtelee 12 ja 16 asteen välillä. Lapissa pintaveden lämpötila on pääosin alle 12 astetta.

Merivesi on edelleen viileää. Avomerialueilla veden lämpötila vaihtelee noin viidestä 15 asteeseen. Vesi on lämpimintä Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Aivan rannikon tuntumassa vesi voi olla jonkin verran lämpimämpää kuin avomerellä.

Lue lisää:

Sinileväkesästä ennustetaan hurjaa Suomen eteläisille merialueille – sääolot ratkaisevat levämäärän

Suurin osa Suomen uimavesistä luokitellaan joko erinomaiseksi tai hyväksi: "Turvallisin mielin voi lähteä uimakauteen"