Hyppää sisältöön

Oikeistopopulistien uudessa europarlamenttiryhmässä on 73 meppiä – puolueet täysin eri linjoilla Venäjä-politiikassa

Vaihtoehto Saksalle -puolue ei tue Venäjä-pakotteita. Suomen perussuomalaisten mukaan niitä ei voida lopettaa.

Jussi Halla-aho käytti tiedotustilaisuudessa pienempien puolueiden puheenvuoron. Kuvassa oikealla Tanskan kansanpuolueen Peter Kofod. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Euroopan oikeistopopulistiset puolueet ovat perustaneet uuden ryhmän europarlamenttiin. Ryhmä kulkee nimellä Identity and Democracy (ID) – suomeksi siis Identiteetti ja demokratia.

Ryhmä on europarlamentin viidenneksi suurin. Siihen kuuluu 73 eurokansanedustajaa.

Meppejä on kaikkiaan yhdeksästä eri maasta ja puolueesta, kuten Italian sisäministerin Matteo Salvinin johtamasta Legasta, Marine Le Penin johtamasta Kansallisesta liitosta sekä Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueesta.

Mukana ovat myös Suomen Perussuomalaiset sekä Viron EKRE, mutta eivät esimerkiksi Espanjan Vox tai Britannian Brexit-puolue.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo uskovansa, että ryhmä vielä laajenee

– Olemme vielä vähemmistö, mutta olemme suurempi vähemmistö kuin ennen, Halla-aho sanoi puheenvuorossaan ryhmän perustamisesta pidetyssä tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

.

Oikeistopopulistien kokouksessa Brysselissä oli koolla yhdeksän eurooppalaisen puolueen edustajia. Ranskan Kansallisesta liitosta oli paikalla kaksi poliitikkoa. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Saksan AfD ei tue Venäjä-pakotteita

Saksan AfD:n edustaja Jörg Meuthen sanoi tiedotustilaisuudessa, että uusi ryhmä ei tue EU:n Venäjää vastaan asettamia pakotteita.

– Emme näe mitään järkeä pakotteiden jatkamisessa, Meuthen sanoi.

Halla-ahon mukaan Meuthen kuitenkin ilmaisi vain oman puolueensa kannan.

– Meidän ryhmämme on rakennettu muutamien perusperiaatteiden ja -tavoitteiden pohjalle. Niihin ei sisälly Venäjä-politiikka, Halla-aho sanoi Ylen haastattelussa.

Hän totesi, että EU-parlamentilla on muutenkin hyvin vähän sanomista Venäjän-vastaisiin pakotteisiin.

– Perussuomalaisten yksiselitteinen kanta on, että pakotteita ei voida lopettaa ennen kuin Venäjä on muuttanut toimintaansa, jonka seurausta sanktiot ovat, eli vetäytynyt laittomasti miehittämältään Krimiltä, Halla-aho sanoi.

Voit katsoa tallenteen ryhmän tiedotustilaisuudesta tästä linkistä.

Tavoitteena mekanismi eurosta irtautumiselle

ID-ryhmä suhtautuu epäilevästi yhteisvaluutta euroon. Halla-ahon mukaan tavoitteena on mekanismi, jolla jäsenmaa voisi erota euroalueesta hallitusti.

– Me emme pidä yhteisvaluuttaa onnistuneena. Jotta se toimisi, tarvittaisiin lisää budjettivallan keskittämistä ja lisää kontrollia, mikä taas sotii meidän demokraattisia toimintaperiaatteitamme vastaan, Halla-aho sanoi.

Ryhmä vastustaa EU:n budjetin kasvattamista ja sitä, että EU saisi uusia omia tuloja esimerkiksi veroina.

– Me kaikki korostamme sitä, että kullakin jäsenmaalla on oltava sekä valta että vastuu päättää omien kansalaistensa veroeuroista.

Korjattu 13.6. klo 17:36 Matteo Salvini Italian sisäministeri, ei pääministeri