Puhemies Matti Vanhanen aloittaa keskusteluohjelman AlfaTV:llä – Eduskunnan pääsihteeri ei tuomitse

Vanhasen keskusteluohjelma on uusi avaus, sillä puhemies on perinteisesti pysytellyt päivänpolitiikan ulkopuolella.

eduskunnan puhemiehet
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen piti puhetta presidenttitentissä Ylen studioilla tammikuussa 2018. Tulevana syksynä tuore puhemies vetää keskusteluohjelmaa AlfaTV:llä.Derrick Frilund / Yle

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) aloittaa lokakuussa uuden keskusteluohjelman AlfaTV:llä. Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan ohjelma on uusi avaus, sillä puhemies on perinteisesti pysytellyt päivänpolitiikan ulkopuolella.

– Näin virkamiehenä tähän on vaikea ottaa etukäteen kielteistä kantaa. Pitäisi ensin nähdä muutama jakso ja arvioida sitten tarkemmin, Paavola sanoo.

Paavola kuuli ohjelmasta Vanhasen avustajalta keskiviikkona. Hän ei ole puhunut ohjelman sisällöstä Vanhasen kanssa, mutta uskoo, että Vanhanen on itse tehnyt arvion siitä, onko sisältö puhemiehen asemaan sopivaa.

Puhemiehen roolista on ennenkin käyty julkista keskustelua. Esimerkiksi puhemies Eero Heinäluoma (sd.) otti kantaa päivänpoliittisiin kysymyksiin. Edelliset puhemiehet Maria Lohela (liik.) ja Paula Risikko (kok.) olivat kannanotoissaan maltillisempia.

Risikko piti kuitenkin Facebookissa säännöllisesti puhemiehen kyselytunteja kansalaisille.

–Ajat muuttuvat ja puhemiehillä on käytössään uusia tapoja lähestyä kansalaisia. Vuoropuhelun lisääntyminen on mielestäni ihan positiivista, Paavola sanoo.

Aiheina ilmasto, EU ja metsät

AlfaTV:n mukaan Vanhasen tavoitteena on tuoda monimutkaiset ajankohtaiset asiat lähelle tavallisen katsojan arkea. Kuuden jakson mittaisen ohjelman aiheina ovat muun muassa ilmastonmuutos, Euroopan unioni, metsien kasvu sekä työllisyys ja yrittäjyys.

Ohjelman työotsikkona on Ajatuksia maailmasta.

Haluan välttää ohjelmassa turhaa sisäpiirislangin käyttöä ja käsitellä aiheita mahdollisimman kansantajuisesti, Vanhanen sanoo AlfaTV:n tiedotteessa.

Vanhanen on Suomen entinen pääministeri ja hänellä on laaja kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä. Vanhanen valittiin eduskunnan puhemieheksi viime viikolla.

AlfaTV on mainosrahoitteinen kristillinen kanava, joka aloitti toimintansa joulukuussa 2013. Kanavan omistaa Brilliance Communications Oy, jonka omistavat yksityishenkilöt ja yleiskristillinen medialähetysjärjestö IRR-TV.

Myös Liike Nytin Hjallis Harkimo on isännöinyt ajankohtaisia keskusteluohjelmia MTV3-kanavalla toimiessaan kansanedustajana.

Lue lisää:

Matti Vanhanen eduskunnan puhemieheksi: Salikeskusteluun kaivataan asiallisuutta ja toisten kunnioittamista