Kainuu on pärjännyt lääkäripulassaan, mutta miten käy uuden hoitotakuun kanssa?

Suuresta lääkäripulasta huolimatta hoitotakuut eivät ole ylittyneet Kainuussa.

hoitotakuu
Stetoskooppi lääkärin käsissä.
Terveyskeskuslääkärin työ ei houkuttele vastavalmistuneita. (Arkistokuva)Alex Proimos

Uusi hallitusohjelma vaatii kiireettömälle hoidolle viikon hoitotakuuta. Hallitus arvioi, että palvelulupaus täyttyy, jos terveyskeskuksiin saadaan tuhat uutta lääkäriä. Mutta mistä heidät saadaan?

Lääkäriliiton tutkimuksen mukaan terveyskeskuksista puuttuu nytkin reilut kaksisataa lääkäriä. Vaikein tilanne on Kainuussa, jossa joka viides virka on jäänyt ilman työntekijää.

Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto kertoo, että Kainuussa on kuitenkin pärjätty hoitotakuun suhteen Suomen parhaiten, eivätkä takuut ole ylittyneet. Hänen mukaansa Kainuussa on tehty jo pitkään työnjakoa lääkäreiltä hoitajille.

– Lääkäritilanne oli vielä syksyllä kohtalainen, mutta erikoistumaan ja äitiyslomille lähtevät lääkärit ovat muuttaneet tilannetta, Ahopelto kertoo.

Terveyskeskuslääkäreistä on pulaa koko maassa ja jopa isoissa kaupungeissa on ollut ongelmia löytää lääkäreitä. Ahopelto uskoo, että mikäli hoitotakuuta lyhennetään, se vaatii ratkaisuja myös valtakunnan tasolla, jotta lääkäreitä saadaan ohjattua terveyskeskuksiin.

Erikoistuvien lääkärien koulutusta halutaan Ahopellon mukaan ohjata terveyskeskuksiin ja lisätä yleislääkäriksi erikoistumista. Toimenpiteitä täytyy kuitenkin tehdä myös Kainuun soten sisällä.

– Toimintaa täytyy kehittää koko ajan ja työn luonnetta muuttaa. Haluamme tehdä terveyskeskuslääkärin työstä houkuttelevampaa ja toimivampaa. Haastetta kyllä riittää, Ahopelto kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)