Putin erotti kaksi poliisipäällikköä toimittaja Golunovin tapauksen takia

Korruptiota tutkiva toimittaja yritettiin hiljentää tekaistuilla huumesyytteillä.

Venäjä
toimittaja ja toimittajia
Toimittaja Ivan Golunov vapauduttuaan syytteistä.Sergei Ilnitski / EPA-EFE

Venäjän presidentti Vladimir Putin on erottanut kaksi kenraalimajurin arvoista poliisipäällikköä toimittaja Ivan Golunovin pidätyksestä nousseen kohun jälkeen. Pidätys oli nostattanut mielenilmauksia lehdistössä ja kaduilla.

Erotetuiksi tulivat Moskovan poliisin huumeidenvastaisen toiminnan päälikkö Juri Devjatkin ja Moskovan läntisen poliisipiirin päällikkö Andrei Putškov.

Riiasta Latviasta toimivalle Meduza-uutissivustolle työskentelevä toimittaja Golunov pidätettiin viikko sitten Moskovassa huumeiden välittämisestä ja hallussapidosta epäiltynä. Golunovin mukaan häntä myös pahoinpideltiin.

Golunov ja hänen tukijansa sanoivat alusta asti, että syytteet olivat tekaistuja. Pidätys herätti välittömästi vastalauseita. Kolme arvovaltaista venäläislehteä julkaisi vastalauseet maanantain etusivuillaan, ja Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko arvosteli poliisin toimintaa.

Golunov ehdittiin määrätä kotiarestiin ennen kuin viranomaiset myönsivät, että syytteiden tueksi ei ollut näyttöä ja peruivat ne. Toimittaja vapautettiin saman tien tiistaina.

Golunovin tapauksen vuoksi järjestettiin vielä keskiviikkona Moskovassa mielenosoitus, missä vaadittiin rangaistusta lakia rikkoville poliiseille. Mielenosoituksen yhteydessä poliisi pidätti yli 400 ihmistä.

Ivan Golunov on Venäjällä tunnettu tutkiva toimittaja, joka on erikoistunut kirjoittamaan Moskovan hallinnossa ja johdossa esiintyvästä korruptiosta.