Hakkuumäärät ylitetään Suomessa vuosi toisensa perään – Kuinka paljon puuta ja rahaa tarvitaan, jos massiiviset selluhaaveet toteutuvat?

Ennen sanottiin Suomen elävän metsästä, mutta nyt Suomi näyttää elävän ennen kaikkea sellusta – ja kaikesta päätellen yli varojensa.

metsäteollisuus
Tukkipino hakkuuaukealla
Metsiä hakataan nyt ennätystahtia.Petteri Sopanen / Yle

Luonnonvarakeskuksen mukaan metsistämme hakattiin viime vuonna runkopuuta enemmän kuin koskaan eli 78 miljoonaa kuutiometriä. Hakkuut saavuttivat siis jälleen uuden ennätyksen.

Luken aiemmin tekemän arvion mukaan metsiemme puuntuotannollisesti suurin kestävä hakkuumahdollisuus on nyt menossa olevalla 10-vuotiskaudella 2015–2024 koko maassa 84 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta vuodessa.

Tässä arviossa ei ole otettu huomioon kaikkia monimuotoisuustavoitteita ja hiilinielutavoitteita.

Luken mukaan puuntuotannollisesti kestävistä hakkuumahdollisuuksista hakattiin viime vuonna jo 93 prosenttia.

Kuinka paljon Suomeen suunnitellut sellutehtaat toteutuessaan lisäisivät hakkuumääriä?

Suomeen on suunniteltu rakennettavaksi ainakin viisi uutta sellu- ja biotuotetehdasta tai vastaavaa puuta käyttävää laitosta.

Tehtaita suunnittelevien nettisivuilta kerättyjen tietojen mukaan niiden vuotuinen, yhteen laskettu puun käyttö kasvaisi nykytilanteeseen verrattuna arviolta 20 miljoonalla kuutiometrillä, ehkä hieman vähemmän.

Kysymys puun riittävyydestä on siis aiheellinen. Jos jostakin syystä kaikki laitokset päätettäisiin rakentaa, myös kysymykset puun hinnan noususta ja tuontipuun tarpeesta ovat enemmän kuin aiheellisia.

Kuinka paljon uudet sellutehtaat maksaisivat?

Kalleimmat laitokset olisivat Metsä Groupin Kemin uusi tehdas ja Finnpulpin tehdas. Ne maksaisivat arviolta puolitoista miljardia euroa. Pienemmät tehdasinvestoinnit maksaisivat arviolta 0,5–1,0 miljardia euroa.

Esimerkiksi Kemijärven tehtaaseen on odoteltu kiinalaista rahaa. Minkään tehtaan osalta ei investointi- eikä rahoituspäätöksiä ole tehty.

Minne kaikkialle sellutehtaita suunnitellaan?

  • Metsä Group kaavailee kokonaan uuden biotuotetehtaan rakentamista Kemiin. Hankesuunnittelun jälkeen varsinainen investointipäätös tehdään aikaisintaan vuonna 2020.
  • Boreal Bioref sai torstaina ympäristö- ja vesitalousluvan Kemijärvelle rakennettavaa biojalostamoa varten. Investointipäätöksestä kerrotaan myöhemmin kenties jo tänä vuonna.
  • Finnpulp suunnittelee biotuotetehtaan rakentamista Kuopioon. Finnpulpin mukaan tehdas on toteutuessaan maailman suurin havusellutehdas.
  • Kaidi Finland aikoo rakentaa toisen sukupolven biojalostamon Kemiin. Rakennettava biojalostamo käyttäisi raaka-aineenaan puupohjaista biomassaa kuten energiapuuta, korjuutähteitä ja metsäteollisuuden sivuvirtoja. Se tuottaisi uusiutuvaa dieseliä ja uusiutuvaa bensiiniä.
  • Paltamoon on myös suunniteltu Kainuun biotuotetehdasta. Hanketta vie eteenpäin Kaicell Fibers ja kunta on vahvasti mukana. Selvittelytyö jatkuu.

Lue myös:

Analyysi: Ministerit riitelevät turhaan uusista tehtaista ja puun riittävyydestä – juna saattoi mennä jo, sellumarkkinat Aasiassa ovat hiipumassa

Analyysi: Metsä Group pani muille sellunkeittäjille luun kurkkuun – Kemiin nouseva uusi jättitehdas vie puut toisten käsistä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus