Australia hyväksyi valtavan hiilikaivoksen avaamisen – laajuus lähes 450 neliökilometriä

Luonnonsuojelijat aikovat jatkaa taistelua kaivosta vastaan.

Kivihiilikaivokset
Mielenosoittajat vastustavat Adani-yhtiön kaivosta Brisbanessa, Queenslandissä.
Mielenosoittajat vastustavat Adani-yhtiön kaivosta Brisbanessa, Queenslandissä.Darren England / EPA

Australiassa Queenslandin osavaltio on hyväksynyt valtavan Carmichaelin hiilikaivoksen perustamisen. Viimeinen juridinen este kaivoksen tieltä poistui, kun osavaltion hallitus hyväksyi kaivoksen pohjavesisuunnitelman.

Intialaisen Adani-yhtiön omistamasta kaivoksesta tulee Australian suurin ja yksi maailman suurimmista.

Kaivosalue on laajuudeltaan noin 447 neliökilometriä, eli enemmän kuin Helsingin ja Vantaan kaupunkien pinta-ala yhteensä.

Kaivoksesta on määrä louhia enimmillään 60 miljoonaa tonnia hiiltä vuodessa. Hiili kuljetettaisiin pääasiassa Intiaan poltettavaksi. Kaivoksen myötä Australian kivihiilen vienti voi kasvaa viidenneksellä.

Kaivos on nostattanut Australiassa kiivaan poliittisen väittelyn, jossa vastakkain ovat olleet kaivoksen tuomat työpaikat ja sen aiheuttamat ympäristöhaitat ja ilmastopäästöt.

Kaivos kuluttaa valtavat määrät vettä, sen alueella elää uhanalaisia eliölajeja ja hiili kuljetettaisiin pois Suuren Valliriutan lähellä sijaitsevien satamien kautta.

Australian luonnonsuojelujärjestö sanoo Queenslandin "laittaneen politiikan tieteen edelle".

Kaivosta vastustanut vihreä puolue toteaa "kaivospäätöksen olevan suuri pettymys jokaiselle, joka ymmärtää ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhkan". Puolue sanoo, ettei kamppailu kaivosta vastaan ole vielä päättynyt.

Australiassa käytiin keväällä parlamenttivaalit, joissa ilmastopolitiikalla oli keskeinen osuus. Vaalit voitti yllättäen konservatiivinen Liberaalipuolue, joka kampanjoi hiilivoiman puolesta. Oppositioon jäi Työväenpuolue, joka olisi halunnut selvästi tiukempaa ilmastopolitiikkaa.

Queenlandin ympäristöministeri Leeanne Enoch vakuuttaa, että kaivoksen aiheuttamia haittoja tarkkaillaan huolellisesti ja että sen toimintaehdot perustuvat parhaaseen tieteelliseen tietoon, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Kaivoksen rakennustyöt alkanevat muutaman päivän kuluessa.

Lue lisää:

Australian konservatiivihallitus kiri yllätysvoittoon – Työväenpuolueen ilmastoviesti ei purrut

Lähteet: AFP