Neljä lasta huolestui nuorista, jotka juovat liikaa energiajuomia: “Ovat väsyneitä koulussa, koska valvovat myöhään yöhön”

Hallitus suunnittelee kieltävänsä energiajuomien oston alle 16-vuotiailta. Nuorten mielestä ikäraja ei olisi lainkaan huono ajatus.

energiajuomat
Leevi Vahter, Miko Antila, Miika Martikainen ja Matti Manula.
Miika Martikainen (vas.), Miko Antila, Leevi Vahter ja Matti Manula ovat sitä mieltä, että 16 vuoden ikäraja energiajuomille olisi hyvä juttu.Tiina Karppi / Yle

Urheilupuiston skeittiparkissa Kouvolassa on aurinkoisena kesäpäivänä vilkasta. Muutama lautailija on istahtanut nauttimaan janoonsa kylmää energiajuomaa. Voi kuitenkin olla, että kohta osa heistä ei enää saa hankkia niitä kaupasta.

Hallitus suunnittelee kieltävänsä energiajuomien oston alle 16-vuotiailta. Tämä kielto vaikuttaisi muun muassa rampeilla viilettävään poikanelikkoon. He vakuuttavat, että heidän energiansa ei ole peräisin mistään keinotekoisesta.

– Joskus pienempänä maistelin energiajuomia, mutta enää en juo niitä. Äitini kertoi, että ne ovat käytännössä pelkkää sokeria, 11-vuotias Leevi Vahter toteaa.

Muutkaan nelikosta eivät juurikaan energiajuomia juo.

– Ne ovat pahanmakuisia. Jotkut kavereistani kyllä juovat niitä, sanoo 12-vuotias Matti Manula.

Nuori pitelee kädessään energiajuomaa.
Energiajuomat ovat skeittiparkeilla tuttu näky.Tiina Karppi / Yle

Kaikki neljä ovat sitä mieltä, että energiajuomien juonti on ongelma nuorten keskuudessa.

– On se ongelma, tosi moni nuori ostaa niitä kaupasta, toteaa 9-vuotias Miika Martikainen.

12-vuotias Miko Antila on huomannut saman.

– Siihen kuluu äkkiseltään paljon rahaa, koska energiajuomat ovat aika kalliita, hän sanoo.

Lisäksi juomissa oleva kofeiini valvottaa.

– Koulussa jotkut ovat väsyneitä, koska he ovat juoneet energiajuomia ja siksi valvoneet myöhään yöhön, Leevi Vahter kertoo.

Pojat uskovat, että ikäraja energiajuomien ostamiselle olisi vain positiivinen asia.

– Jos itse saisin päättää, laittaisin ikärajaksi 15 tai 16 vuotta, Miika Martikainen sanoo.

Leevi Vahter tekee tempun potkulaudalla.
Leevi Vahter ei juo energiajuomia, sillä hän ei usko niiden olevan hyväksi hänen terveydelleen.Tiina Karppi / Yle

Matalampi ikäraja tai rajoite ostosten määrälle?

Toisaalla Kouvolassa, nuorisotila NuortenPaikassa iltaa viettävät nuoret hölläisivät hieman ikärajan suhteen. Heistä hallituksen esittämä 16 vuoden ikäraja energiajuomien myynnille on turhan korkea.

– 14 vuotta olisi hyvä. Joku ikäraja on kuitenkin hyvä olla, sillä energiajuomat voivat pilata kehon. Siksi olisi hyvä, etteivät ihan 6-vuotiaat pystyisi ostamaan niitä. Lisäksi voisi toimia, että niitä saisi ostaa vain yhden kerrallaan, pohtii 14-vuotias Henna Tuviala.

Tuviala ja hänen 14-vuotiaat ystävänsä Eveliina Ylätalo ja Anniina Sorvali eivät juurikaan juo energiajuomia.

– Nuoret yleisesti juovat niitä kyllä ihan liikaa. Koko ajan näkee jonkun energiajuoma kädessä. Itse en niiden mausta pidä ja muutenkin tiedän, kuinka epäterveellisiä ne ovat, sanoo Ylätalo.

Kun Anniina Sorvali juo energiajuomaa, epämukavat sivuvaikutukset muistuttavat hänelle kerta toisensa jälkeen miksi energiajuomat eivät sovi hänelle.

– Saan niistä inhottavan tuntuisia sydämentykytyksiä.

Henna Tuviala, Eveliina Ylätalo ja Anniina Sorvali.
Anniina Sorvali (vas.), Henna Tuviala ja Eveliina Ylätalo ovat sitä mieltä, että 16 vuoden ikäraja energiajuomien ostolle on liian korkea.Tiina Karppi / Yle

Enemmän keskustelua energiajuomien vaikutuksista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. THL perustelee tätä sillä, että energiajuomien korkea kofeiinipitoisuus voi olla haitallista lapsen ja nuoren elimistölle, etenkin suurissa määrin nautittuna. Suositusta noudatetaan jo useissa kaupoissa.

Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan energiajuomia oli juonut kuluneen viikon aikana kerran tai kaksi joka viides 8.-9. -luokkalaisista. Päivittäin tai lähes päivittäin niitä joi heistä viisi prosenttia.

Emme myy energiajuomia alle 15-vuotiaille -kielto kaupassa.
Osassa kaupoista ei myydä energiajuomia alle 15-vuotiaille terveyssyihin vedoten.Tiina Karppi / Yle

Saman kyselyn mukaan kymenlaaksolaiset joivat eniten energiajuomia koko Suomessa. Niitä joi päivittäin tai lähes päivittäin liki seitsemän prosenttia kymenlaaksolaisista 8.-9.-luokkalaisista.

Kouvolalainen 20-vuotias Matis Baudry muistaa hyvin yläasteajat, kun hän itsekin joi energiajuomia. Hän arvioi, että osittain niitä ajaa juomaan ryhmäpaine.

– Näin, että muutkin joivat ja ajattelin, että ehkä minäkin otan yhden. Mielestäni energiajuomien juonti oli kuitenkin suurempi ongelma nuorten keskuudessa itseni ollessa nuorempi. Tänä päivänä sitä näkee vähemmän, Baudry toteaa.

Matis Baudry.
Matis Baudry uskoo, että keskustelu energiajuomien mahdollista haittavaikutuksista on tehokkaampaa kuin lain säätäminen.Antro Valo / Yle

Nykyään Matis Baudry tarttuu energiajuomatölkkiin harvoin. Hän näkee energiajuomien kiellon kaksipiippuisena asiana.

– Uskon, että tässä ajetaan nuorten etua, sillä energiajuomissa on terveydelle haitallisia ainesosia. Toisaalta, miksi lähteä kieltämään nuorilta vapaus ostaa tällaista juomaa halutessaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole päihde, Baudry pohtii.

Hän uskoo, että nuorten liiallinen energiajuomien juonti voitaisiin saada kuriin yksinkertaisemmalla tavalla kuin lakia säätämällä.

– Minusta on vanhempien vastuulla puhua näistä asioista nuorille ja keskustella siitä, mitä mitä kaikkea energiajuoma sisältää ja mitä se tekee keholle. Mielestäni pitäisi löytää maanläheinen tapa lähestyä asiaa.