Kun kahvihetkistä tuli arkipäivää – Juhani Ahon museon kesänäyttely kuvaa 1800-luvun lopun ruoka- ja juomakulttuurin murrosta

Myös Suomen sodan aikaisesta Koljonvirran taistelusta kertovaa luontopolkua on uudistettu.

Iisalmi
Juhani Ahon museo Iisalmessa.
Juhani Ahon museolla Iisalmessa voi tutustua 1800-luvun pappilamiljööseen ja kansalliskirjailijamme elämään. Juhani Ahon museo

Iisalmessa sijaitseva Juhani Ahon museo viettää tänään perjantaina sekä kesänäyttelyn että uudistetun historiapolun avajaisia.

Museon kesänäyttely esittelee ruoka- ja juomakulttuurin muutosta 1800-luvun lopun kappalaispappilan ja maaseudun keittiöissä. Tuolloin esimerkiksi kahvihetkistä tuli arkipäivää, pappiloiden puutarhahakulttuuri ja keittokirjat levisivät sekä raittiusliike vaikutti oluen valmistukseen.

Näyttelyssä kuvataan sekä arkista ruokapöytää, herkkuhetkiä kuin katovuosien nälänhätää.

Näyttelyn lisäksi ihmiset pääsevät tutustumaan uusittuun luontopolkuun, joka kertoo Suomen sodan aikaisesta Koljonvirran taistelusta.

Eversti Sandelsin ja ruhtinas Dolgorukin kohtalokkaasta taistelusta kertova polku kulkee Mansikkaniemen rantoja pitkin noin kilometrin matkalla. Reitin varrella on taistelun tykistöasemien ja sotakorsujen jäännöksiä. Puolen kilometrin pituinen lisäpolku kertoo Iisalmen veriyöstä ja 1800-luvun sotilaiden elämästä.