1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lahjoitukset

Pelastuslaitos sai vastaansa valtavan "nallevyöryn": Pienille potilaille lahjoitettiin päivän aikana 60 000 pehmolelua

Helsingin pelastuslaitos toivoo pehmolelujen tuovan turvaa pikkupotilaille pelottavalla hetkellä.

Helsingin pelastuslaitokselle lahjoitettiin keskiviikkona valtava määrä pehmoleluja. Ne on tarkoitus jakaa ensihoidon lapsipotilaille. Kuva: Helsingin pelastuslaitos

Noin 60 000. Sen verran pehmoleluja kertyi Helsingin pelastuslaitokselle, kun se pyysi ihmisiä lahjoittamaan siistejä ja ehjiä leluja ensihoitopalvelun lapsipotilaille annettavaksi.

Keräys toteutettiin eilen keskiviikkona Helsinki-päivän yhteydessä. Pelastuslaitos kertoi valtavan lahjoitusvyöryn saldosta tänään torstaina Twitter-tilillään.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala selventää Ylelle, että kyseessä on alustava arvio ja että lopullinen määrä voi heittää jonkin verran, hänen mukaansa todennäköisemmin kuitenkin ylös- kuin alaspäin.

Hakala sanoo pelastuslaitoksen yllättyneen lahjoitettujen pehmolelujen määrästä.

– Ajattelimme, että sieltä tulee jotain tuhat tai jotain sellaista.

Hänen mukaansa koko tempaus sai alkunsa kahden palomies-ensihoitajan ideasta: he keksivät, että lapsipotilaita voisi helpottaa äkillisissä loukkaantumistilanteissa, jos hoitajilla olisi mukanaan jokin jännitystä lievittävä elementti, kuten lelu, jonka lapselle voisi antaa ja jolla tämän voisi saada avautumaan.

Yksi pelastuslaitokselle lahjoitetuista leluista. Kuva: Helsingin pelastuslaitos

Hakala muistuttaa, että yllättävä sairauskohtaus tai loukkaantuminen voi sattua niinkin, ettei lapsen vanhempi ole läsnä, esimerkiksi vapaa-ajalla, päiväkodissa tai vaikkapa koulussa.

– Jos hoitotilanteeseen saadaan tuotua turvallisuutta, silloin potilasta pystytään haastattelemaan ja hoitamaan tarkemmin.

"Lelu antaa toivoa: tässä pärjätään nyt"

Eilen saatuja pehmoleluja on ryhdytty nyt käymään läpi Helsingin pelastuslaitoksella. Taisto Hakalan mukaan niihin liittyy pelastuslaitoksen näkökulmasta muun muassa vastuullisuuskysymyksiä.

– Emme voi välittää pehmoleluja, joissa on lapsille vaaroja. Meidän täytyy tarkistaa ja puhdistaa ne huolella, sitten tarkistaa vielä uudestaan ja pakata ne niin, että ne myös pysyvät puhtaina.

Lapsille lelut ovat erityisiä paitsi siksi, että ne annetaan hoitotilanteissa, myös sen takia, että lelut saavat ylleen supersankarin viitan, Hakala kertoo.

– Lelu toivottavasti lohduttaa ja antaa lapselle toivoa siitä, että tässä pärjätään nyt.

Yksi pulma Helsingin pelastuslaitoksella kuitenkin nyt on: sillä ei ole vuodenkaan aikana niin isoa määrää lapsipotilaita, että jokaiselle 60 000 pehmolelusta löytyisi uusi koti, viestintäpäällikkö toteaa.

Pelastuslaitoksella pohditaankin Hakalan mukaan paraikaa, voitaisiinko lahjoitettuja leluja jakaa eteenpäin. Tällaisia tahoja voisivat olla esimerkiksi turvakodit, hän väläyttää.