1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Omaninlahden tankkeriräjähdyksille etsitään selitystä – Yhdysvallat syyttää suoraan Irania iskuista

Alusten miehistöt evakuoitu, tankkerien tulipaloja on sammutettu.

Polttoainelastissa oleva norjalaisalus Front Altair palaa Omanin lahdella. Kuva: EPA-EFE

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syyttää Irania Omaninlahdella kahdessa tankkerissa sattuneista räjähdyksistä. Pompeo perustaa arvionsa tiedustelutietoihin iskuista.

Pompeon mukaan Iran pyrkii häiritsemään öljynkuljetuksia Hormuzinsalmessa ja lietsomaan jännitystä alueella.

Ulkoministeri Pompeo ei kuitenkaan kertonut, mitä Yhdysvallat aikoo tehdä iskujen vuoksi.

Myös Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt ilmoittiperjantain vastaisena yönä pitävänsä Irania syyllisenä iskuihin.

Kaksi Hormuzinsalmen läpi tullutta säiliöalusta joutui arvoituksellisten iskujen kohteeksi Omaninlahdella varhain aamulla.

Japanilaisomisteinen Kokuka Courageous vaurioitui kahdessa "epäillyssä hyökkäyksessä". Aluksen runkoon tuli reikä vesirajan yläpuolelle, ja sen konehuoneessa syttyi tulipalo. Uutistoimistojen mukaan palo on saatu sammumaan.

Norjalaisomisteisen Front Altairin epäiltiin saaneen osuman torpedosta, mutta tätä ei ole vahvistettu – kuten ei myöskään arveluja merimiinasta. Aluksella tapahtui kolme räjähdystä ja ainakin sen oikeassa kyljessä syttyi tulipalo. Laivalla tiettävästi palaa yhä.

Alusten miehistöt on viety turvaan, osa amerikkalaiselle sotalaivalle ja osa Iraniin Bandar Abbasin satamaan. Kumpikin alus on yhä pinnalla.

Front Altairin tulipaloa sammutetaan merellä. Kuva: Frontline

Vahvistamattomien tietojen mukaan evakuointiin osallistuneelta amerikkalaiselta sotalaivalta USS Bainbridgelta olisi nähty yksi räjähtämättä jäänyt magneettiräjähde toisen tankkerin kyljessä.

Jännitteet nousussa alueella

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee tapausta torstaina illalla Suomen aikaa. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi iskut siviilimerenkulkua vastaan.

Omaninlahdella tapahtui kuukausi sitten edellinen, yhä selvittämätön tapaus missä neljä tankkeria vaurioitui jonkinlaisessa iskussa.

Tuostakin välikohtauksesta Yhdysvallat on syyttänyt Irania. Yhdysvaltain presidentin turvallisuusneuvonantaja John Bolton sanoi tankkerien vaurioiden johtuneen Iranin miinoista, mutta ei esittänyt väitteelleen todisteita.

Omassa raportissaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdistyneet Arabiemiraatit totesi, että iskujen tekotapa ja niiden vaatima osaamisen taso viittasivat valtiolliseen tekijään. Myös tässä raportissa viitattiin räjähteisiin, jotka oli kiinnitetty magneeteilla aluksiin.

Nyt Iran on ehtinyt jo ilmoittaa, että sillä ei ole mitään tekemistä tankkereihin kohdistuneiden räjähdysten kanssa.

Saudit: Muistuttaa Punaisenmeren iskua

Jemenissä sotaa käyvän saudijohtoisen liittouman tiedottaja, eversti Turki al-Malki sanoo yhdistävänsä tapauksen viime vuoden heinäkuussa Bab al-Mandabin salmessa Punaisellamerellä sattuneeseen tapaukseen (siirryt toiseen palveluun).

Tuolloin Saudi-Arabian öljytankkeri Arsan sai peräänsä osuman, joka teki runkoon parimetrisen reiän. Saudit syyttivät iskusta vihollisiaan, Iranin tukemia Jemenin Huthi-kapinallisia. Jemenin rannikko ei ollut tapahtumapaikasta kaukana.

Silloinkin jäi arvelun varaan, miten isku oli tehty. Todennäköisin vaihtoehto oli tankkeria seuranneesta veneestä ammuttu raketti. Muita mahdollisuuksia olivat merimaaliohjus tai räjähteillä lastattu lennokki.

Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Artikkelia täydennetty 13.6. klo 21:32, lisätty tiedot ulkoministeri Pompeon lausunnosta.