Herätys: Pankkitunnuksista pikavippiansa, maidosta tehdään muovia, Antti Rinne Viroon, sateiden jälkeen lämpenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pankkitunnukset naisen kädessä
Verkkopankkitunnusten joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa uhrille suuria vahinkoja. Jouni Koutonen / Yle

Jos varas vie pankkitunnukset ja nostaa niillä pikavippejä, uhri voi joutua maksajaksi

Verkkopankkitunnusten joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa uhrille yllättäviä ja suuria vahinkoja. Jos pankkitunnuksia käytetään tunnistautumiseen ja sitä kautta pikavippien lunastamiseen, lainat voivat jäädä täysimääräisesti uhrin maksettavaksi. Tämä johtuu siitä, että pikavippipalveluihin sovelletaan tunnistuslakia ja sen kuluttajasuoja on heikompi kuin maksupalvelulaissa.

Ylijäämämaito menee suotta viemäriin – maidon proteiinista voi tehdä muovia

Perttu Sirviö kaataa ylijäämä maitoa viemäriin.
Perttu Sirviö kaataa ylijäämämaitoa viemäriin.Sami Takkinen / Yle

Maidon kaseiiniproteiinista valmistetaan jo pakkausmateriaaleja eri puolilla maailmaa. Suomessa tähän tarkoitukseen voitaisiin hyödyntää esimerkiksi maitotilojen ylijäämämaitoa. Ylä-Savossa selvitetään parhaillaan, voisiko ylijäävää maitoa ottaa talteen muovin valmistamista varten.

Pääministeri Rinne tekee ensivierailun Viroon

jüri ratas
Pääministeri Antti Rinne neuvottelee Viron pääministeri Jüri Rataksen (kuvassa) kanssa tänään.Valda Kalnina / EPA-EFE

Antti Rinne (sd.) tekee pääministerikautensa ensimmäisen vierailun Viroon perjantaina. Hän neuvottelee pääministeri Jüri Rataksen kanssa muun muassa Itämeren suojelusta, alueellisen yhteistyön syventämisestä ja Suomen heinäkuussa alkavasta EU-puheenjohtajuuskaudesta.

Valkoisen talon tiedottaja Sanders jättää tehtävänsä

Presidentti Donald Trump (vas.) kertoi, että tiedottaja Sarah Sanders (oik.) jättää tehtävänsä kesäkuun lopussa.
Presidentti Donald Trump (vas.) kertoi, että tiedottaja Sarah Sanders (oik.) jättää tehtävänsä kesäkuun lopussa.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa yksi Valkoisen talon tunnetuimmista julkisista kasvoista vaihtuu. Presidentti Donald Trump kertoo, että tiedottaja Sarah Sanders jättää tehtävänsä kesäkuun lopussa. Tietoa Sandersin seuraajasta ei vielä ole. Sanders ehti toimia tiedottajana 3,5 vuotta.

Sateita seuraa lämmin viikonloppu

Sääkartta
Matti Huutonen / Yle

Perjantaina säärintama yltää Pohjanmaalta Kymenlaaksoon ja siinä yhteydessä tulee sadetta tai sadekuuroja, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Sadealueen eteläpuolella pilvipeite voi rakoilla ja tällöin lämpötila nousee selvästi yli 20 asteen. Maan pohjoisosassa perjantai on laajalti aurinkoinen, ja lämpötila kohoaa Lapissakin paikoin 20 asteeseen. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.