Seksuaalivähemmistöt kohtaavat yhä ennakkoluuloja pienillä paikkakunnilla – "Pitää olla vahva ja varma siitä, mitä on"

Kansainvälinen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Pride järjestetään 16 vuoden jälkeen toista kertaa Vaasassa. Vaikka ilmapiiri seksuaalivähemmistöjä kohtaan on nykypäivänä hyväksyvämpi, esiintyy vielä ennakkoluulojakin.

Kauhavalla asuva Aurora Känsäkangas ja Vaasan Setan puheenjohtaja Saana Lind odottavat innoissaan lauantain Pride-kulkuetta. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti. Saana Lind ja Aurora Känsäkangas ripustavat värijärjestyksessä vaatteita sisällä olevalle pyykkinarulle Pride-viikon kunniaksi.

Vaasassa juhlittiin Pride-tapahtumaa edellisen kerran vuonna 2003, vuosi sen jälkeen kun parisuhteiden rekisteröinti tuli Suomessa mahdolliseksi. Paljon on tapahtunut sen jälkeen.

– Meille on tullut tasa-arvoinen avioliittolaki, äitiyslaki on mennyt läpi, ihan valtakunnan tasolla on tapahtunut paljon muutoksia, kertoo Vaasan Seta ry:n puheenjohtaja Saana Lind.

Vaikka muutoksia on tapahtunut, koetaan Pride-tapahtuma edelleenkin tärkeäksi.

Saana Lind ja Aurora Känsäkangas kokevat Pride-tapahtuman tärkeäksi. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Ennakkoluuloja paljon

Pride on järjestetty pohjalaiskunnissa viisi vuotta sitten Pietarsaaressa ja kaksi vuotta sitten Uudessakaarlepyyssä. Viime vuonna sateenkaariväreistä tunnettua tapahtumaa juhlittiin Kokkolassa.

Vaasassa ilmapiiri seksuaalivähemmistöjä kohtaan on Lindin mukaan kannustava. Yksi syy Vaasan positiivisuuteen voi olla valtakunnallinen Rainbow Rights –hanke (siirryt toiseen palveluun), johon Vaasa osallistui pilottipaikkakuntana. Vaasan kaupungin henkilökunnalle järjestettiin hankkeen kautta työpajoja ja koulutuksia tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.

– Tämä on iso kaupunki, jossa on paljon nuoria opiskelijoita. Jos mennään kuitenkin Vaasan ulkopuolelle, niin ilmapiiri saattaa olla vähän kireämpi.

Pelko leimautumisesta saa monet salaamaan sukupuolisen suuntautumisensa. Kauhavalla asuva Aurora Känsäkangas tietää tämän

– Vaikka monet ihmiset sen hyväksyykin, niin siellä on ihmisiä, sellaisia äänekkäitä, jotka tulee ja hyökkää vastaan. Silloin pitää olla vahva ja varma siitä, mitä on, Känsäkangas kertoo.

Värikäs pyykkinaru Vaasan Vetokannaksen kirkon edessä. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Värikkäitä pyykkinaruja

Tämän viikon kestänyt Vaasa Pride on sujunut Setan mukaan positiivisessa hengessä, vaikkakin aluksi moni paheksui suomen- ja ruotsinkielisen seurakunnan mukanaoloa tapahtumassa.

Vaasan kaupunki on nostanut koko viikon ajaksi sateenkaariliput salkoihin keskustan kävelykadulla. Seta toivoo, että viikko olisi avartava kokemus.

– Toivottavasti saadaan ihmisiä tarkastelemaan omaa käytöstään ja ajatuksiaan ja myös virallisia tahoja pohtimaan, miten he pystyisivät huomioimaan seksuaalivähemmistöt paremmin. Toivottavasti he kiinnittäisivät asioihin enemmän huomiota pride-viikon jälkeenkin, eikä tämä vaan jäisi tähän viikkoon, Lind kertoo.

–Toivoisin, että ihmiset näkisivät ja huomaisivat, että me olemme ihan tavallisia ihmisiä. Meille voi tulla juttelemaan ja me pystymme olemaan ystäviä kaikesta huolimatta, Känsäkangas lisää.