14-vuotias juna-asiantuntija innostui höyryveturin vierailusta – "Ukko-Pekassa on vanhan ajan tunnelmaa"

Höyryveturi Ukko-Pekka saa monet innostumaan junista, mutta harva tietää junasta yhtä paljon kuin 14-vuotias junaharrastaja Aake Hartonen.

junat
Aake Hartonen
Aake Hartonen veivaa mielellään museoituja rautatievaihteita. Arto Loukasmäki / Yle

Ukko-Pekka -höyryveturi saapuu perjantaina Kajaaniin ja kuljettaa asiakkaat vanhan ajan tunnelmassa kohti Kouvolaa.

14-vuotias sotkamolainen raideliikenteen asiantuntija Aake Hartonen on höyryveturin saapumisesta innoissaan. Kajaaniin saapuva Ukko-Pekka eli HR 1009 veturi on nuorelle miehelle tuttu.

– Ukko-Pekan kyydissä olen ollut säälittävän vähän: vain kerran.

Hartonen harrastaa junia. Hän tutkailee netistä junien aikatauluja, koristelee huoneensa junien kuvilla, matkustaa katsomaan erilaisia junia ja lukee raideliikenneharrastajien omaa Resiina-lehteä tarkoin silmin. Innostuksen ja kiinnostuksen syytä hän ei osaa nimetä, mutta kertoo junien pyörineen mielessä jo 10 vuotta.

– Ehkä se johtuu siitä, että mummo vei minut Hyvinkään rautatiemuseoon pienenä, Hartonen sanoo.

Tietoa nuorukaisella on niin vanhoista höyryvetureista kun uudemmistakin junista. Huonoa mainetta nauttivaa Pendolinoakin hän pitää mainettaan parempana.

– Se on ihan hyvä juna, mutta se on suunniteltu Italiaan eikä Suomen talveen. Transtechillä olisi ollut tarjolla parempia, Suomen olosuhteisiin sopivempia junia, mutta raha ratkaisi, Hartonen sanoo.

Junaraiteiden äärellä mies kiinnittää huomiota junien ulkonäön lisäksi, raiteisiin ja jopa vaihteisiin.

– Kouvolassa oli tarkoitus nähdä automaattivaihde, joka kääntyy siis automaattisesti. Näin kaksi, nuori mies sanoo tyytyväisenä.

Ukko-Pekkaa Hartonen pitää hienona vanhana junana, jossa on tunnelmaa.

– Ukko-Pekassa on vanhan ajan tunnelmaa, mutta ei se oikein sovellu aikataulun mukaiseen liikenteeseen. Suomen rataverkolla pääsee 220 kilometriä tunnissa, kun tämän veturin huippunopeus on 110 kilometriä tunnissa, vaunujen tuskin sitäkään, Aake Hartonen tietää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)