1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

USA syyttää, Iran kiistää – Omaninlahden laivaiskujen tekijä on yhä mysteeri, ja "tilanne voi kärjistyä nopeasti"

Mistä on kyse Omaninlahden tankkeri-iskuissa? Tämä tilanteesta tiedetään nyt.

Yhdysvaltain armeijan julkaisema tankkeri-video
Yhdysvaltain puolustusvoimain videossa iranilaissotilaat hakevat väitetysti miinan pois japanilaisen varustamon laivasta.

Omaninlahden eilinen tankkeri-isku on nostanut öljyn markkinahintaa ja nyt pohditaan, kuka oli iskun takana ja mitä siitä voi seurata.

Näin tapahtumat etenivät

Omaninlahdella, strategisesti merkittävän Hormuzinsalmen itäpuolella Iranin rannikkovesillä iskettiin yhteen japanilaisomisteiseen ja yhteen norjalaiseen tankkeriin varhain torstaiaamuna.

Norjalaisomisteinen Front Altair kuljetti teollisuusbensiiniä Qatarista Taiwaniin. Japanilaisomisteinen Kokuka Courageous kuljetti metanolia ja oli matkalla Saudi-Arabiasta Singaporeen.

Yhdysvaltojen merivoimat vastaanotti varhain aamukuudelta paikallista aikaa hätäkutsun norjalaisalukselta. Seuraava hätäkutsu tuli aamuseitsemältä, lähettäjänä oli japanilaisomistein Kokuka Courageous. Alukset raportoivat räjähdyksistä.

Yhdysvaltojen laivaston hävittäjäalus USS Bainbridge oli lähistöllä ja siirtyi kohti tapahtumapaikkaa. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) USS Bainbridge havaitsi läheistöllä Iranin merivoimien aluksia.

Molempien iskun kohteeksi joutuneiden alusten miehistö evakuoitiin lähellä olleisiin aluksiin. Yhdysvallat ja Iran ovat molemmat julkaisseet kuvia evakuoiduista miehistön jäsenistä, BBC kertoo.

Kuva: Tiedonhankina: Teemu Juhola / Yle Grafiikka: Tanja Ylitalo / Yle

Vielä ei ole selvillä, millä aluksiin hyökättiin. Se tiedetään, että molemmilla sattui räjähdyksiä.

Reutersin mukaan on mahdollista, että norjalaiseen Front Altairiin kohdistuneessa hyökkäyksessä on saatettu käyttää magneettista miinaa. Aluksella tapahtui kolme räjähdystä. Alus syttyi iskussa tuleen ja sen oikeassa kyljessä paloi perjantai-iltapäivään saakka.

Japanilaisalukseen iskettiin kaksi kertaa. Aluksen runkoon tuli reikä vesirajan yläpuolelle. Aluksen konehuoneeseen syttynyt palo on uutistoimistojen saatu sammumaan.

Kokuka Courageousin laivanvarustamo torppasi perjantaina väitteet siitä, että japanilaisalukseen olisi isketty torpedoilla.

Iskujen tekotapa vielä mysteeri

Laivanvarustamo Kokuka Sangyo kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että sen omistamaan Kokuka Courageous -alukseen tehtiin kaksi iskua "lentävillä esineillä".

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan japanilaisomisteisen aluksen miehistö on kertonut nähneensä, että jotain lensi ilmassa. Tämän jälkeen he ovat löytäneet aukon aluksen kyljessä ennen kuin alusta vavisutti toinen räjähdys.

Yhdysvaltojen asevoimat on julkaissut videon, joka Yhdysvaltojen mukaan näyttää, kuinka Iranin vallankumouskaarti poistaa räjähtämättömän miinan aluksen kyljestä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Yhdysvallat on myös julkaissut kuvan, jossa ilmeisesti näkyy rähjähtämätön miina japanilaisaluksen kyljessä ennen kuin se on poistettu.

Reikä ja miina (oikealla) Kokuka Corageousin kyljessä. Kuva: Yhdysvaltain puolustusvoimat / EPA

Kuka on iskun takana?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo ovat syyttäneet Irania tapahtuneesta. Ulkoministerin mukaan tiedustelutiedot todistavat Iranin osallisuuden. Pompeon mukaan Iranin tarkoituksena oli häiritä öljynkuljetuksia Hormuzinsalmessa ja kiristää jännitteitä alueella. Myös Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt on kertonut pitävänsä Irania syyllisenä iskuihin.

Vielä ei ole saatu poissuljettua sitä, että hyökkäysten taustalla olisi ollut Iranin tukema aseellinen ryhmä, esimerkiksi Iranin tukemat huthikapinalliset.

Iran on kiistänyt syytteet jyrkästi. Se pitää Yhdysvaltojen esittämiä todisteita perättöminä. Iran on syyttänyt hyökkäyksestä Yhdysvaltoja ja liittolaisia, Saudi-Arabiaa ja Arabiemiirikuntia.

Edellisestä iskusta kuukausi

Runsas kuukausi sitten, 12. toukokuuta Fujairan sataman edustalla Hormuzinsalmessa tehtiin samantyyppinen isku, joissa vahingoittui kaksi sauditankkeria, yksi Norjan tankkeri ja yksi Arabiemiraattien alus.

Arabiemiirikuntien tekemän selvityksen mukaan iskuissa käytetyt miinat ja niiden käytön vaatima osaamisen taso viittasivat valtiolliseen tekijään. Selvityksessä ei otettu kantaa siihen, oliko tekijä Iran tai ylipäätään mainittu, mikä valtio voisi olla kyseessä.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuusneuvonantaja John Bolton syyttää Irania toukokuun iskuista.

Toinen vaihtoehtoinen teoria toukokuun iskuille on se, että iskujen takana olivat huthikapinalliset, jotka taistelevat Jemenissä Saudijohtoista koalitiota vastaan.

Tilanne voi kärjistyä nopeasti

Tilanne voi kärjistyä nopeasti arvioituna lähestulkoon avoimen sodan partaalle, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, jihadismiin erikoistunut tutkija Antti Paronen Ylen Ykkösaamussa.

– Iran ja Saudi-Arabia tietävät, että mikäli tällaiseen sotaan lähdettäisiin se olisi molemmille valtioille äärimmäisen tuhoisaa. Ei vähiten siitä syystä, että Yhdysvaltojen sotilasmahti tuolla alueella, erityisesti Irania vastaan on merkittävää.

Parosen mukaan yksittäisten tankkeri-iskujen sijaan kärjistyneen tilanteen taustalla vaikuttavat muut seikat.

Iranin osuus Syyrian sodassa, Saudi-Arabian operaatiot Jemenissä ja Iranin osuus siellä sekä Yhdysvaltojen ja Iraninin välisen ydinsulkusopimuksen purkautuminen ovat kiristäneet maiden välisiä suhteita.

– Ja tietysti se, että Yhdysvallat on tehnyt aktiivisen voimapoliittisen paluun Lähi-itään ja osoittaa sotilaallista mahtiaan yhä merkittävällä tavalla.

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi Radio Suomen Päivän haastattelussa, että vaikka Yhdysvalloilla on paljon kalustoa seudulla, kyse ei ole laajamittaisen yhteenoton valmistelusta, sillä joukkoja ei ole siihen tarkoitukseen tarpeeksi.

Aaltola muistuttaa, että Yhdysvaltojen rooli Persianlahden alueen turvatakaajana on merkittävä.

Yhdysvaltojen Iranille asettamat ankarat pakotteet ovat Aaltolan mukaan ajaneet Iranin ahtaalle. Aaltolan mukaan Iran voi jatkaa provosointia, mutta sen pääasiallinen tavoite on päästä pois sanktioiden alta.

Aaltola pitää epätodennäköisenä, että selkä seinää vasten ajettu Iran sulkisi Hormuzinsalmen, sillä se uhkaisi välittömästi Yhdysvaltojen intressejä ja voisi synnyttää laajemman konfliktin alueelle.

Lue myös:

Trump: Iran syyllinen Omaninlahden tankkeri-iskuun – "Seuraukset jäävät nähtäviksi"

Yhdysvallat julkaisi videon, jolla Iran poistaa sen mukaan miinaa iskun kohteeksi joutuneen aluksen rungosta – Varoittaa Iranin "selvästä uhasta"

Kaksi tankkialusta hyökkäyksen kohteina Persianlahdella