1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lammas

Tuhannet suomalaiset ovat valmiita maksamaan lampaiden paimentamisesta – helsinkiläinen äiti hoitaa eläimiä saaressa kolmen taaperon kanssa

Metsähallituksen paimenviikot ovat nousseet huippusuosituiksi. Yhä useampi haluaa lähteä paimentamaan eläimiä keskelle luontoa.

lammas
Lammas ja lapsia
Mimosa ja Malla Matero ovat ystävystyneet lampaiden kanssa nopeasti.Elisa Kinnunen / Yle

Satojen kilometrien päässä Helsingistä ja puolen tunnin ajo- ja venematkan päässä Kajaanista sijaitsee kaunis paratiisisaari. Sinne helsinkiläinen Anni Matero saapui viikko sitten kolmen taaperonsa kanssa. Keskellä Oulujärveä perhe paimentaa kahdeksaa uuhta ja kolmea karitsaa.

Mutta mikä saa lähtemään saarelle lammaspaimeneksi, ja vielä maksamaan siitä useampia satoja euroja? (siirryt toiseen palveluun)

Anni Matero lapsineen silittää lammasta
Anni Matero on tottunut elämään luonnossa, koska hän on ollut partiossa.Elisa Kinnunen / Yle

Matero kertoo, että lammaspaimenen työ ja retkeily ovat kiinnostaneet häntä pitkään. Hän oli valmis maksamaan viikon kestävästä lammaspaimenen urasta 400 euroa. Eikä viisi päivää luonnossa eläinten keskellä ole muuttanut naisen mieltä.

– Aika on mennyt oikein mukavasti. Lampaista ei ole ollut vaivaa yhtään.

Paimenen päivittäiset askareet ovat hyvin yksinkertaisia, eivätkä ne vie koko päivää. Sen lisäksi, että lampaita täytyy pitää ajoittain silmällä, Matero vaihtaa niityllä olevan vesikaukalon aamuisin, ja lampolan veden iltaisin. Metsähallituksen luontopalvelujen erikoissuunnittelija Eeva Pulkkinen kertoo, että lampaat tekevät suurimman työn.

– Lampaat pitävät huolta perinneniitystä, ja paimenet vain katsovat, että lampailla on tuoretta vettä tarjolla.

Anni Matero lapsien kanssa hakemassa vettä.
Lapset olivat ahkerasti mukana veden haussa. Maassa oleva pieni rapakko tosin vei Mimosan ja Mallan huomion sankoista.Elisa Kinnunen / Yle

Metsähallituksen paimenviikot ovat nousseet huippusuosituiksi, tänä vuonna yli 11 000 suomalaista haki metsähallituksen paimenkohteisiin. Ärjänsaari on kohteena ensimmäistä kertaa, ja Materon perhe oli yksi 700 hakijasta saareen. Lammaspaimenet valitaan hakijoista arpomalla.

Lue myös: Arpajaisvoitolla lammaspaimeneksi: "Pitää oikein miettiä, mikä päivä tänään on"

Matero on kohdannut saaressa pieniä pulmia. Vaikka saaren mökissä on aurinkopaneelit, siellä ei voi katsoa suoratoistopalveluita.

– Tytär Alma on valitellut vähän tylsyyttä, joten on pitänyt keksiä eri aktiviteetteja. Eilen esimerkiksi heiteltiin käpyjä kilpaa, Matero nauraa.

Alma Mimosa ja Malla Matero maitokärryssä.
Alma, Mimosa ja Malla Matero ovat päässeet tutustumaan Ärjänsaareen maitokärryllä.Elisa Kinnunen / Yle

Lisäksi kodinkoneiden puute tuo omat haasteensa, sillä kestovaippojen pesu täytyy suorittaa käsin.

– Myös tiskien pesemisestä tulee mieleen aika, kun asuin vielä yksiössä ja tiskit piti hoitaa käsin. Samoja astioita käytetään muutaman kerran useammin.

Reissun loppuessa tavaroita ei heti pakata autoon ja suunnata kohti pääkaupunkia, sillä seuraavaksi perheen suunta jatkuu kohti Suomussalmea ja Kiteetä isovanhempien luokse.

lammas
Materon mukaan lampaat ottivat ensimmäisen päivän etäisyyttä, mutta pian ne tulivat jo kerjäämään rapsutuksia.Elisa Kinnunen / Yle

Vaikka lampaiden omistajien mielestä lampaat ovat täysin erinäköisiä, ei Materolta lampaiden erottaminen vielä täysin luonnistu.

– Ihan samalta ne näyttää, muutaman minä tunnistan. Lapset tunnistaa ne paremmin, kai heillä on erilainen näkökulma tähän.

Haluaisitko sinä olla viikon ajan lammaspaimen? Jutun keskustelu on auki kello 22.00 saakka.

Lue seuraavaksi