Loppi tunnetaan perunasta - tulevaisuudessa mahdollisesti myös harvinaisesta perhoslajista?

Erittäin uhanalaisen harjusinisiiven kanta on elpymään päin Lopella.

uhanalaiset lajit
Harjusinisiipi elää Suomessa vain Säkylänharjulla Porin prikaatin ampuma-alueella.
Nämä harjusinisiivet on kuvattu SäkylänharjullaErkki Kallio

Vuonna 2017 Etelä-Hämeeseen, Lopelle istutettiin erittäin uhanalaiseksi luokiteltuja harjusinisiipiä. Tutkija Janne Heliölä Suomen ympäristökeskuksesta arvioi, että kyseessä on Suomen harvinaisin päiväperhonen.

Harjunsinisiipeä tavataan vain Säkylänharjulla Satakunnassa – ja nyt siis myös Lopella. Vuosi sitten harjusinisiiven tilanne näytti vielä epävarmalta, mutta tänä kesänä perhoskanta näyttäisi olevan elpymään päin.

– Viime vuonna Lopella tavattiin ainoastaan neljä yksilöä, minkä vuoksi odotuksena oli, ettei niitä tänä vuonna löydy yhtään. Perhonen kuitenkin yllätti ja alueelta löydettiin yhteensä kymmenen yksilöä. Toiveet ovat nyt hieman paremmat kuin vuosi sitten, kertoo Heliölä.

"Erittäin tarkka elinympäristöstään"

Toistaiseksi vireillä ei ole hankkeita, joissa harjusinisiipeä oltaisiin siirtämässä Lopen ja Säkylänharjun lisäksi muille alueille.

– Harjusinisiipi on erittäin vaatelias laji ja tarkka elinympäristöstään. Se tarvitsee lähes paljaan ja erittäin karun hiekkaharjun, jolla kasvaa kangasajuruohoa, jota perhosen toukat ainoastaan syövät. Kangasajuruoho puolestaan on erittäin harvinainen kasvi, toteaa Heliölä.

Harjusinisiipi on luonnonsuojeluasetuksella rauhoitettu laji. Heliölä muistuttaa, että mikäli lajiin törmää luonnossa, ei siihen saa mennä koskemaan.

– Katsoa ja kuvata saa, mutta muuten kannattaa jättää rauhaan.

Mikäli harjusinisiipeä vahingoittaa, on sen ohjeelliseksi korvausarvoksi laissa määrätty 1 682 euroa.