Vesi keitettävä Lievestuoreella – putki ei kestänyt pelastuslaitoksen vedenottoa

Vesiverkostosta voi irrota sakkaa, ja se voi olla mikrobisaastunut.

Putkirikko
Vesikattila liedellä.
Antro Valo / Yle

Lievestuoreen käyttövesiverkostossa on ollut merkittävä vuoto keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Sen seurauksena voimassa on vedenkeittokehotus (siirryt toiseen palveluun) (Laukaa), ruoanlaittoon ja juomiseen tarkoitettua vettä pitää keittää vähintään viisi minuuttia.

Vuoto on vaikuttanut vedenpaineeseen, veden riittävyyteen ja laatuun koko Lievestuoreen taajamassa Ysitien varressa. Vaikutuksia on tullut myös vesiosuuskunnille, jotka ovat samassa painepiirissä.

Verkostosta voi paineen vaihtelujen jälkeen lähteä liikkeelle sakkaa. Se näkyy veden samentumisena ja värjääntymisenä. Sakkaista vettä ei pidä käyttää ruoanlaittoon tai juomiseen.

Vedestä on otettu näytteet mahdollisen mikrobisaastumisen selvittämiseksi. Verkoston suojaklooraus on aloitettu. Se tehdään matalalla klooripitoisuudella, joka ei vaikuta vedenkäyttöön.

Vedenjakelu sitä tarvitseville on Lievestuoreen torilla.

Iso vesiputki halkesi samana yönä kun lähistöllä sammutettiin suurta jätepuuvaraston paloa.

– Pelastuslaitos otti verkosta vettä, ja tässä tilanteessa peruskallion päälle asennettu runkolinja halkesi paineiskun seurauksena. Paine väheni, ja putki pääsi ilmeisesti liikkumaan, sanoo Laukaan ympäristötoimen johtaja Jukka Lappalainen.

Putkirikon seurauksena pelastuslaitoksen oli vaikea saada vettä, koska verkoston paineet putosivat niin alas.