Itämeren suojelu ja EU-politiikka painottuivat pääministeri Rinteen ja Viron Rataksen tapaamisessa Tallinnassa

Pääministerit eivät halunneet uppoutua alkoholipolitiikkaan tiedotustilaisuudessaan. Viro päätti äskettäin laskea alkoholiveroaan.

Viro
Pääministeri Antti Rinne ja Viron pääministeri Jüri Ratas tapaavat Tallinnassa
Pääministeri Antti Rinne ja Viron pääministeri Jüri Ratas tapaavat Tallinnassa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on keskustellut Viron pääministerin Jüri Rataksen kanssa maiden kahdenvälisistä suhteista, EU-politiikasta, Itämeren suojelusta, suhteista Yhdysvaltoihin ja alueellisesta yhteistyöstä.

Rinne tapasi Rataksen Tallinnassa iltapäivällä. Kyseessä on Rinteen ensimmäinen ulkomaanmatka pääministerinä.

Pääministerit kehuivat yhteisessä lehdistötilaisuudessa kahdenvälisiä suhteitaan ja yhteistyötä maiden välillä.

Rinna ja Ratas keskustelivat myös Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta, joka alkaa heinäkuun alussa.

– Haluamme vahvistaa oikeusvaltioperiaatetta eurooppalaisittain ja haluamme Euroopan perusarvojen vahvistuvan tulevaisuudessa, jotta eurooppalainen yhteys ja yhtenäisyys säilyvät vahvoina, Rinne sanoi.

Ympäristöasioissa yhteistyötä

Rinne sanoi iloitsevansa Viron tuesta muun muassa Itämeren ympäristöasioissa.

– Vain EU:n puitteissa toimimalla ja yhteisiä näkemyksiä hakien voimme vaikuttaa maapallon kehitykseen. Nyt jos milloin EU:n on aika ottaa johtajuus ilmastoasioissa, Rinne painotti.

Rinteen mukaan Viron nousu YK:n turvallisuusneuvostoon on merkittävä asia kaikkien Itämeren alueen valtioiden kannalta. Viro on juuri valittu YK:n turvallisuusneuvostoon kaudelle 2020–2021.

Pääministerit olivat yhtä mieltä siitä, että Tallinnan ja Helsingin mahdollisesti yhdistävä tunnelihanke on toteutettava hallitusvetoisesti.

– Jos ja kun tunneli joskus saa päivänvalon, sen on tapahduttava molempien maiden hallitusten ohjaamina ja määritteleminä, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa Tallinnassa.

Pääministerit puhuivat mieluummin matkailusta kuin alkoholista

Pääministereiltä kysyttiin myös Viron päätöksestä laskea alkoholiveroa ja sen vaikutuksista. Ratas ja Rinne käänsivät puheen Viron muihin matkailuvaltteihin.

– Vakuutan, että keskustelimme kymmenestä muusta ja huomattavasti tärkeämmästä aiheesta Viron ja Suomen välisessä yhteistyössä, Ratas kuittasi.

Rinne muistutti, että Suomen alkoholipolitiikka perustuu "omiin arvioihimme", joissa huomioidaan muun muassa alkoholiverotulon määrä ja alkoholin aiheuttamat haitat.

Suomen pääministeri on vieraillut perinteisesti ensimmäiseksi Ruotsissa. Aikataulusyistä Rinne matkustaa Ruotsiin vasta ensi viikon tiistaina.