Maria Lund oli teininä jakkupukuinen hikari, nyt hän pukeutuu lastenosaston yksisarvispaitoihin: "Olen kääkkä, mutta yritän pysyä mukana"

Teatterilavojen kaunotar ei ollut teininä erityisen suosittu.

Maria Lund
Nuori  nainen katsoo kameraan
Maria Lund hyppää kesällä teinin nahkoihin kesäteatteriroolissaan Turun Samppalinnan kesäteatterissa. Johanna Manu / Yle

Teinityttö, jota koulu ei kiinnosta. Mielessä pyörivät ennemminkin pojat ja bänditouhut. Äiti ja tytär, joita yhdistää tarve olla toistensa riesana.

Turun Samppalinnan Kesäteatterin Disney-musikaali Perjantai on Pahin kertoo tarinan äidin ja tyttären välisestä suhteesta, joka ei voisi olla kauempana sen päätähden omasta nuoruudesta ja suhteesta äitiin.

Näyttelijä-laulaja Maria Lund nähdään näytelmässä sekä äitinä että näytelmän juonen mukaisesti myös teinin nahoissa. Rooli sai pohtimaan omia nuoruusvuosia ja suhdetta omaan äitiin.

Villimpi kuin teininä vaatekaappia myöten

Maria Lundin nuoruusvuosilta ei ole jäänyt kaappeihin kolisevia luurankoja, eikä teinivuosilta saa revitteleviä otsikoita. Omien sanojensa mukaan hän oli kiltti ja tunnollinen hikipinko.

Kaapeissa ei ollut myöskään tavanomaisia teinivaatteita, sillä nuori nainen pukeutui kuin aikuiset.

– Jakkupukuja, kynähameita ja korkokenkiä. Tulin aikuisen näköiseksi hyvin nuorena. Ajattelin, että jos näytän aikuiselta, pitää käyttäytyä kuin aikuinen. Olin hirveän vastuuntuntoinen jo nuorena.

Vaikka teinivuosien huone oli vuorattu Bon Jovin julisteilla, Billie Holidayn fanittaminen vaikutti myöhemmin enemmän pukeutumistyyliin. Jazziin hurahtanut Lund nähtiin usein kotelomekoissa ja helminauhakoruissa.

– En ollut kauhean suosittu koulussa teininä, en todellakaan, kaunotar nauraa.

Vaikeaa uskoa, sillä Lund on niitä naisia, jotka ovat upeita vaikka säkki päällä. Arkena hän kulkee lastenosaston löydöissä.

– Kaappi on täynnä yksisarvis- ja kääntöpaljettipaitoja, Lund kertoo esitellen samalla Minni Hiiri -kuvioisia shortsejaan.

Lund iloitsee siitä miten on päässyt eroon liiallisesta vakavuudesta.

– Minussa asuu hyvin voimakkaasti sisäinen lapsi, joka välillä pulpahtelee, ja se on tervettä. Ei saa olla liian vakavaa. Osaan olla liian vakavakin. Minut saa hyvin helposti onnelliseksi.

Nuori nainen huoneessaan taustalla idolinsa kuvia
Maria Lund vuonna 1995. Päällä äidin shortsit ja mummin paituli 70-luvulta. Maria Lundin kotialbumi

"Humalluin ensimmäisen kerran vasta aikuisiällä"

Maria Lund syntyi Münchenissä, Saksassa, missä hän myös asui nuoruutensa. Isä oli tunnettu oopperalaulaja Alexandru Ionitza ja äiti laulaja-näyttelijä Tamara Lund. Taiteilijaperheessä oli yksi ehdoton pomo ja se oli ehdottomasti äiti.

– Hän oli perheen pää, ja hänen sanansa oli ehdoton laki. Siinä ei ollut kenelläkään mitään sanomista eikä edes uskallettu sanoa vastaan.

Kiltiksi itseään edelleen luonnehtiva Lund ei tosin kapinoinut suuremmin, joten äidin ei tarvinnut lyödä nyrkkiä pöytään ja moittia kuritonta tyttöään. Teinivuodet menivät ilman suurempia tunnekuohuja.

– Olen ollut hyvä pidättelemään omia tunteitani sisälläni. Olen tyyppi, joka menee itsekseen nurkkaan itkemään. Tasaista on ollut kaikki nämä vuodet.

Jokainen teini kai kokeilee rajojaan, mutta ainakaan nuoren Lundin alkoholinkäytöstä ei tarvinnut käydä kehityskeskusteluja.

– Vasta aikuisiällä humalluin ensimmäisen kerran.

Saksassa nuoret tuntuivat käyttävän alkoholia muutenkin eri tavalla kuin Suomessa.

– Alkoholinkäyttö oli erilaista. Joimme kyllä, mutta istuimme cocktail-baarissa, joimme mojitoja ja söimme sipsejä. Tai viiniä tai olutta. Se liittyi aina ruokaan, kukaan ei ollut koskaan humalassa.

Roolin vuoksi teinimaailma tutuksi

Kesäteatteriroolin vuoksi Maria Lundin piti opetella nykyteinin tavoille. On oltava kartalla siitä, miten nykynuoret puhuvat ja elehtivät. Esimerkkiä Lund on apinoinut omalta pojaltaan. Myös teatterin nuoriso on valistanut nykynuorten maailmaan.

– Olen kääkkä. En tiedä mitään, mutta yritän pysyä mukana.

Lund revittelee nykyään enemmän kuin teinivuosinaan, mutta oman mittapuunsa mukaan on edelleen peruskiltti. Sellainen hän olisi todennäköisesti nykyteininäkin.

– Varmaan pukeutuisin nuorekkaammin ja kuuntelisin nuorisomusiikkia. Luonteeltani olen niin kiltti, että tottelisin vanhempiani. Ehkä yrittäisin luikahtaa jonnekin, Lund pohtii.

Ovatko kapinavuodet sitten vasta edessä päin?

– Pieni kapina kytee, mutta olen äiti, niin osaan hillitä itseni.

Lund revittelee jatkossakin villeimmin teatterilavoilla.

– Onneksi ei tarvitse päättää mitä olen isona, koska lavalla voin olla mitä vaan.

Maria Lund istuu ulkona pöydällä
Maria Lund löytää vaatteita usein lastenvaateosastolta. Teatteridiiva tykkää yksisarviskuvioista ja paljeteista.Johanna Manu / Yle