Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas on toiminut Kokkolassa jo 50 vuotta – lopputulosta löytyy sillankaiteista ja lähes joka autosta

Tuotanto alkoi Outokumpu-nimen alla, mutta 15 viime vuotta sinkkiä on tehty Bolidenillä.

Boliden Kokkola
Sinkkiharjoja kasattuna.
Petri Kuikka / Yle

Kokkolassa on tuotettu sinkkiä jo 50 vuotta. Boliden juhlii merkkipaalua pitkin vuotta.

Aluksi sinkkiharkot valettiin Outokumpu-nimen alla joulukuussa 1969. Bolidenille tehdas siirtyi vuonna 2004.

Tuotanto on nykyään noin 315 000 tonnia vuodessa, mikä tekee Boliden Kokkolasta Euroopan toiseksi suurimman sinkkitehtaan. Koko maailmassakin se sijoittuu kymmenen joukkoon.

Prosessivalvoja Jukka-Pekka Tunkkari on ollut talossa 40 vuotta. Työ on muuttunut automaation myötä vähemmän fyysiseksi.

– 40 vuotta sitten venttiilitkin väännettiin käsin, nyt ne ohjataan hiirellä. Toisaalta laitekanta on moninkertaistunut ja tuotanto kasvanut. Kaikki on isompaa ja se tuo haasteita, sanoo Tunkkari.

Prosessivalvoja Jukka-Pekka Tunkkari.
Prosessivalvoja Jukka-Pekka Tunkkari on ollut talossa jo 40 vuotta ja sanoo, ettei voi olla kuin tyytyväinen.Petri Kuikka / Yle

Tehtaalla oli juuri ennen vuosituhannen vaihdetta noin 800 työntekijää. Sen jälkeen on tapahtunut paljon eläköitymistä. Nykyinen henkilöstömäärä 540 on juuri sama kuin oli vuosikymmen sitten. Kesätyöntekijöitä on 130.

Tunkkari pitääkin työpaikkaa äärimmäisen turvallisena: jatkuvat investoinnit ovat hänestä nekin hyvä merkki ja pitävät yllä uskoa vakauteen. Työn kiinnostavuutta taas pitää yllä se, että prosessi elää ja muuttuu koko ajan.

Iso osa sinkistä päätyy vientiin, mutta osa jää kotimaahan. Tunkkari muistuttaa, että tehtaan tuotantoa voi nähdä arjessa monessa kohtaa.

– Katselee vain maanteitä ajellessaan sillankaiteita ja metallisia sähköpylväitä, niiden pinnalla sitä on. Ja lähes jokaisen auton maalin alta löytyy sinkkiä.