Amerikkalaisyritykset Trumpille: Lopeta Kiinan kauppakiista – Tullien aiheuttamia kustannuksia kuvaava laskuri pyörii hurjaa vauhtia

Valkoiseen taloon lähetetyssä kirjeessä painotetaan, että Kiinalle asetetuista tulleista kärsivät erityisesti amerikkalaiset yritykset ja kuluttajat

Kauppakiista
Asiakkaita Walmartin myymälässä
Yhdysvaltalaisyritysten perustama Tariffs Hurt the Heartland -liitto pyrkii kumoamaan Trumpin kauppapolitiikan, joka yritysten mukaan vahingoittaa Yhdysvaltoja.Jim West / AOP

Yli 600 yhdysvaltalaista yritystä on lähettänyt presidentti Donald Trumpille avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa häntä vaaditaan lopettamaan Kiinan kanssa käytävä kauppakiista ja perumaan Kiinalle asetetut tullit.

Yritykset ja monet teollisuusliitot ovat perustaneet liiton Tariffs Hurt the Heartland, joka yrittää saada kumottua Trumpin ja maan republikaanijohdon harjoittaman kauppapolitiikan, joka yritysten mukaan vahingoittaa Yhdysvaltoja.

Mukana ovat muun muassa suuryritykset Walmart, Nike, Target, Costco ja Levi Strauss. Yritykset edustavat kaikkia tärkeimpiä toimialoja, kuten vähittäiskauppaa, maataloutta, rakennusalaa ja teollisuutta.

Trumpin hallinto on asettanut lukuisille kiinalaisille tuotteille tullit. Niiden perusteena on Kiinan harjoittama kauppapolitiikka, jota pidetään sopimusten vastaisena ja Yhdysvaltain etuja loukkaavana.

Tariffs Hurt the Heartland -järjestö toteaa kirjeessään, etteivät tullit ole tehokas tapa muuttaa Kiinan politiikkaa. Se sijaan ne aiheuttavat valtavat kulut Yhdysvaltain yhteiskunnalle, vähentävät työpaikkoja ja nostavat hintoja.

Tullien nosto uhkaa

Toukokuussa Trumpin hallinto päätti nostaa tullitason kymmenestä prosentista 25:een prosenttiin kiinalaistuotteilla, joiden tuonti Yhdysvaltoihin on ollut arvoltaan 200 miljardia dollaria. Trump on uhannut laajentaa huomattavasti tullin piirissä olevien tuotteiden listaa.

– Meillä on omakohtaista tietoa siitä, että lisätulleilla olisi merkittävä, negatiivinen, ja pitkäaikainen vaikutus Amerikan liike-elämälle, maanviljelijöille, perheille ja Yhdysvaltain taloudelle, yritykset kirjoittavat.

– Kauppasodan laajentaminen ei ole maan edun mukaista, vaan molemmat osapuolet kärsivät, järjestö jatkaa.

Tullien vaikutusta tutkinut konsulttiyritys on arvioinut, että keskiverron 4-henkisen yhdysvaltalaisperheen kulut nousisivat yli 2 000 dollaria vuodessa, jos lisätullit astuvat voimaan. Työpaikkoja menetettäisiin ainakin kaksi miljoonaa.

Järjestön nettisivulla (siirryt toiseen palveluun) on laskuri, joka on mitannut tullikiistan Yhdysvalloille aiheuttamia kuluja toukokuun puolivälistä lähtien. Laskuri rullaa hurjaa vauhtia. Tätä kirjoittaessa lukema oli tasolla 26 682 000 000 dollaria.

Yhdysvaltain kauppaministeri Steven Mnuchin sanoi toukokuussa, ettei usko tullien aiheuttavan mainittavia kustannuksia kuluttajille. Presidentti Trump on sanonut, että Kiina joutuu maksamaan tullien aiheuttamat kustannukset.

Lue lisää:

CNN: 600 companies including Walmart, Costco and Target warn Trump on tariffs (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters