Jäikö opiskelupaikka saamatta, vaikka pisteiden olisi pitänyt riittää? Yhteishaussa tapahtuu virhemerkintöjä joka vuosi

Opetushallituksen erityisasiantuntija Katariina Männikön mukaan kukaan ei jää ilman opiskelupaikkaa puutteellisten tai väärin merkittyjen arvosanojen vuoksi.

yhteishaku
Nuori laskee matematiikan läksyjä.
Opetushallitus saa joka vuosi muutamia yhteydenottoja virheistä yhteishaussa, mutta erityisasiantuntija Katariina Männikön mukaan suuresta ongelmasta ei ole kyse. Tiina Jutila / Yle

Lukioiden ja ammattikoulujen yhteishaun tulokset julkaistiin torstaina. Opiskelupaikan sai 90 prosenttia hakijoista, mutta viideltä prosentilta peruskoulun päättäneistä koulupaikka meni sivu suun. Tässä joukossa on joitain tapauksia, joiden osalta hylkäys johtuu virheestä arvosanojen merkitsemisessä.

Virheitä sattuu joka vuosi

Yhteishaussa tulee vuosittain ilmi tapauksia (siirryt toiseen palveluun), joissa hakijan päättötodistuksen tiedot eivät ole menneet perille Opintopolku-palveluun lainkaan tai ne on kirjattu sinne väärin, jolloin järjestelmä hylkää hakijan valinnat.

Opetushallituksen erityisasiantuntija Katariina Männikön mukaan Opintopolku-palvelu toimii kuten pitääkin. Virheet johtuvat siitä, että koulut eivät ole syöttäneet tietoja järjestelmään ajoissa tai ne on syötetty väärin.

– Opintopolku on automaattinen järjestelmä, joka tekee opiskelijavalinnan niillä arvosanoilla mitä palveluissa on. Jos siellä ei ole arvosanoja, järjestelmä katsoo, että hakija saa nolla pistettä todistuksesta, Männikkö sanoo.

Ota yhteyttä omaan kouluun

Tänäkin vuonna Opetushallitus on saanut muutamia yhteydenottoja opiskelijoilta, jotka ihmettelevät, miksi kaikki hakukohteet hylättiin, vaikka keskiarvon olisi pitänyt riittää. Männikkö kehottaa ottamaan yhteyttä omaan kouluun, jos epäilee virhettä yhteishaun tuloksissa.

– Oppilas ei itse voi asiaa korjata, vaan koulun täytyy lähettää arvosanat opetushallitukselle uudelleen, että asia päästään tutkimaan. Yleensä tämä vie muutaman päivän, eli pitkästä prosessista ei ole kysymys.

Virheet korjataan

Kukaan ei jää ilman opiskelupaikkaa puutteellisten tai väärin merkittyjen arvosanojen vuoksi. Virhetilanteessa katsotaan uudestaan, mihin hakijan pisteet riittävät.

– Opetushallituksesta otetaan yhteyttä siihen oppilaitokseen, johon hakija pitäisi korjauksen myötä valita. Eihän se kivalta tunnu, jos omalle kohdalle osuu, mutta virheet korjataan. Hakija saa kyllä sen paikan, mihin on pisteiden perusteella oikeutettu, Männikkö sanoo.

Virheiden välttäminen on koulujen varassa. Oppilaat eivät itse voi vaikuttaa arvosanojen merkitsemiseen.

– Kehotamme oppilaitoksia tarkistamaan tiedot jokaisen oppilaan kohdalta, kun arvosanoja laitetaan. Inhimillisen virheen mahdollisuus on aina tietysti olemassa, kun ihminen työtä tekee.

Lue myös:

Ammattikouluun hakee enemmän opiskelijoita kuin lukioon – silti koulutukseen kohdistuu vähätteleviä ennakkoluuloja

Suosikkilinjoille pyrkii jopa nelinkertainen määrä paikkoihin nähden – katso yhteishaun halutuimmat ja väheksytyimmät opintosuunnat