Kesäkuukausina pula hoitoalan henkilökunnasta kasvaa

Kanta-Hämeen keskussairaalassa lääkärityövoimaa on saatu riittävästi kaikille tulosalueille, mutta sairaanhoitajia tarvittaisiin enemmän.

sairaanhoitajat
Sairaalan pääsisäänkäynti ja parkkipaikka
Kanta-Hämeen keskussairaalassa on pulaa hoitohenkilöstöstä aiempia vuosia enemmän.Anne Niskanen / Yle

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on kartoittanut kesäajan toimintaa terveysalan työpaikoilla. Tehy:n kyselyssä noin 80 prosenttia vastanneista ilmoitti, että sijaisten saatavuudessa on ollut ongelmia.

Hoitajapulaa on havaittu myös Kanta-Hämeessä. Johtajaylihoitaja Kirsi Leino Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä kertoo, että valtakunnallisesti heikentynyt sairaanhoitajien saatavuus näkyy myös keskussairaalassa.

– Tänä vuonna kesäsijaisuuksien täyttäminen on ollut aiempia vuosia vaikeampaa. Kanta-Hämeen keskussairaala supistaa toimintaansa kesän ajaksi, mutta osittaisia sulkuja on jouduttu tekemään myös hoitohenkilökunnan saatavuuden takia, toteaa Leino.

Kirsi Leinon mukaan sairaalassa on käytössä vakituisia hoitajia, jotka toimivat varahenkilöinä ja heidän avullaan pystytään hoitamaan osa varsinkin äkillisistä sijaisuuksista. Tavoitteena on lisätä omia varahenkilöitä juuri sijaisten saannin epävarmuustekijöiden takia.

Sijaisten saatavuudessa ei kuitenkaan välttämättä ole kyse siitä, ettei työvoimaa olisi tarjolla. Myös työntekijöiden odotukset työtä kohtaan ovat Leinon mukaan muuttuneet.

– Uutena piirteenä on nähtävissä myös hoitohenkilökunnassa se, että työskennellään vain osa vuodesta. Esimerkiksi kesä halutaan viettää vapaalla. Lisäksi työpaikkaa vaihdetaan aiempaa useammin, kun halutaan kokeilla erilaisia työpaikkoja ja työtehtäviä, kertoo Leino.