Postilaisten harvinainen ulosmarssi: tällä kertaa esimiesten puolesta

Postin esimiehiä koskevien yt-neuvottelujen jälkeen Joensuun terminaalista irtisanottiin esimiehet. Henkilöstö suuttui.

Joensuu
Postin Pohjois-Karjalan pääluottamusmies Jari Kontkanen
Postin Pohjois-Karjalan alueellinen pääluottamusmies Jari Kontkanen sanoo, että työntekijöitä kalvaa sekä irtisanomisten myötä tiukentunut työtahti että epävarmuus tulevasta.Heikki Haapalainen / Yle

Postilaiset osoittivat perjantaina mieltään Joensuussa. Noin 80 työntekijää marssi aamulla ulos postin terminaalista Raatekankaalla.

Joensuun terminaalissa lajitellaan kantakaupungin lisäksi Reijolan, Kontiolahden, Liperin, Enon ja Uimaharjun postit. Ulosmarssin vuoksi suurin osa kantakaupungin, Reijolan, Kontiolahden ja Liperin perjantaisesta postista jäi jakamatta.

Syynä jakelun työntekijöiden mielenilmaukseen olivat postin viimeiset, esimiehiä koskevat yt-neuvottelut, jotka päättyivät viime viikolla. Niiden seurauksena molemmat Joensuun terminaalin esimiehet on irtisanottu.

Henkilöstö halusi mielenilmauksella osoittaa solidaarisuutta pidetyille esimiehille, kertoi Posti- ja logistiikkaunionin PAU:n Pohjois-Karjalan alueellinen pääluottamusmies Jari Kontkanen.

– Aika apeat on tunnelmat, suorastaan kyyneleitä valutettiin työntekijöiden keskuudessa torstaina, kun kuulivat nimet, keitä nyt on irtisanottu, Kontkanen kuvailee.

Nyt työntekijöitä kalvaa epävarmuus tulevista esimiesjärjestelyistä.

– Ei ole minkäänlaista faktatietoa, keitä siihen tulee ja minkälaiselle alueelle ja paljonko on alaisia. Ei ole tietoa, kun ei tiedoteta, pääluottamusmies Kontkanen kritisoi.

Postin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kai Taam sanoo, että irtisanomisilla pyritään säästöihin ja yhtenäistämään johtamista.

– Postin pitää karsia kustannuksia 200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana, Taam perustelee.

Taustalla vaikuttaa painetun materiaalin raju lasku, minkä myötä postinjakelu ja lajittelutyö on vähentynyt.