Valtiovarainministeri Lintilä sai esimakua euromaiden ristiriidoista: "Suomen puheenjohtajuuskaudelle tulee painetta"

Lintilä oli Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Mairen kanssa eri linjoilla siitä, syntyikö Luxemburgin kokouksessa euromaiden budjetti vai ei.

Euroryhmä
Mika Lintilä
Mika LintiläMartti Kainulainen / Lehtikuva

LuxemburgUupunut valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi perjantaiaamuna kahden tunnin yöunien jälkeen euroryhmän torstain ja perjantain välisenä yönä tekemistä päätöksistä. Hänen mukaansa kokous oli vaikea.

– Keskustelua oli paljon, ja oli aika paljon ristikkäisiä mielipiteitä ja näkökulmia. Pidettiin useampia taukoja, joissa soviteltiin tekstejä ja kantoja, Lintilä kuvaili. Hän osallistui euroryhmän kokoukseen ensimmäistä kertaa.

Lintilä kritisoi Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Mairen kommenttia heti kokouksen jälkeen, että "budjetti on hyväksytty".

– Hyväksyttiin, että tällainen tulee, jota käytetään investointeihin ja osarahoitukseen, mutta miten rahoitetaan ja jyvitetään, jäi sopimatta. Aika reilu tulkinta, että on hyväksytty.

Bruno Le Maire toisti vielä tiedotustilaisuudessakin, että "meillä on euromaiden budjetti vuoden 2021 alusta alkaen".

Rahaliiton syventämisessä riittää työmaata

– Varmasti tulee olemaan haasteellista saada näkemyksiä joskus yhteiseen muottiin, Lintilä arvioi kokonaisuutta.

Torstain ja perjantain välisen yön kiihkeän väännön jälkeen Lintilä ei usko, että esimerkiksi Ranskan ja Espanjan hakemaa selvästi tiivimpää talous- ja rahaliittoa saadaan luoduksi.

– Sen verran siellä oli varaumia ainakin eilisen keskustelun perusteella.

Kokouksessa hyllytettiin eurobudjetti, jota esimerkiksi Ranska, Espanja ja Saksa haluaisivat nykyisen EU-maiden budjetin päälle.

Siitä sen sijaan saavutettiin yksimielisyys, että tulevalle seitsenvuotiskaudelle EU-budjetin sisään tulee euromaiden oma rahoitusväline.

– Sen jatkovalmistelu menee syksylle, Lintilä sanoi. Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajana heinäkuun alussa. Euroryhmällä on kuitenkin oma vakituinen puheenjohtaja, joka tätä nykyä on Portugalin valtiovarainministeri Mario Centeno. Suomi johtaa loppuvuoden kaikkien EU-maiden Ecofin-kokouksia.

Pieni Viro oli tiukkana

Kokouslähteiden mukaan erityisesti Viro mutta myös Hollanti olivat kokouksessa tiukkana "lisäeurobudjetin" luomisesta. Suomi on valmis joustamaan, kunhan budjettiin mukaan lähteminen on aidosti vapaaehtoista.

– Suomen puheenjohtajakaudelle tulee lisää painetta, se on ainakin eilen sitten todennettu. Kyllä siellä palloja jo heitellään Suomen puolelle, Lintilä sanoi.

Lintilän mielestä eurobudjettia pitää käyttää ennen kaikkea kilpailukyvyn tukemiseen. EU tarvitsee lisää voimaa kilpailuun Yhdysvaltojen, Kiinan ja koko Aasian kanssa.

– Eurobudjetin ja sen investointien kautta voitaisiin sitä jonkin verran saada, mutta en käyttäisi budjettia vain jäsenmaiden talouseroja tasaamaan. Se ei ole kestävä tie. Mutta sen [eurobudjetin] kautta pystyttäisiin varmaan tekemään merkittäviäkin investointeja.

Espanjan, Ranskan ja Portugalin mielestä budjettia tarvittaisiin suhdanne-erojen tasaamiseen.

Lisää aiheesta:

Vääntö eurobudjetista siirtyy Suomen puheenjohtajakaudelle – EU-budjetin sisään rakennetaan euromaille oma rahoitusväline