1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruotsin kieli

Ruotsinkielisistä varhaiskasvattajista huutava pula pääkaupunkiseudulla – Helsinki voi joutua sulkemaan ruotsinkielisiä päiväkoteja syksyllä

Helsingin kaupunki harkitsee lähtevänsä rekrytoimaan työntekijöitä ruotsinkieliselle Pohjanmaalle tai jopa Ruotsiin asti.

ruotsin kieli
Käytävä.
Helsingin kaupungin pitäisi pystyä rekrytoimaan kesän aikana vähintään kuusi tai seitsemän varhaiskasvattajaa, jottei ruotsinkielisiä päiväkoteja jouduta sulkemaan.Toni Pitkänen / Yle

Helsinki joutuu mahdollisesti sulkemaan syksyllä ruotsinkielisiä päiväkoteja henkilöstöpulan vuoksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan tällä hetkellä kaupunki ei ole saanut palkattua edes epäpäteviä työntekijöitä ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen.

Kaupunki harkitsee lähtevänsä rekrytoimaan työntekijöitä ruotsinkieliselle Pohjanmaalle tai jopa Ruotsiin asti.

– Ymmärtääkseni tämä sama tilanne on ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa myös pääkaupunkiseudun muissa kunnissa, Pohjolainen kertoo.

Pohjolainen arvioi, että Helsingin pitäisi pystyä rekrytoimaan kesän aikana vähintään kuusi tai seitsemän varhaiskasvattajaa, jottei ruotsinkielisiä päiväkoteja jouduta sulkemaan.

Pohjolainen kuitenkin painottaa, että päiväkotien sulkeminen on viimeinen vaihtoehto.

Toisena keinona olisi ruotsinkielisen henkilöstön korvaaminen väliaikaisesti osittain suomenkielisellä henkilöstöllä. Kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuutta tähän yhdessä aluehallintoviraston kanssa.

– Sekin on äärikeino, mutta sillä turvattaisiin varhaiskasvatuksen saanti.

Suomenkielisellä puolella henkilöstötilanne ei ole aivan yhtä paha, mutta kelpoisista opettajista on koko ajan pulaa.

Lue seuraavaksi