1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äänestäminen

Poliisi sai valmiiksi Oulussa esitutkinnan vaalilain rikkomista koskevassa tapauksessa

Rikosnimikkeinä ovat poliisin mukaan vaalituloksen vääristäminen ja virkavelvollisuuden rikkominen.

äänestäminen
Äänestäjä tiputtaa äänestyslapun vaaliuurnaan.
Oulussa ennakkoäänestäjät poistettiin äänestyspaikalta klo 20 jälkeen.Jyrki Lyytikkä / Yle

Oulun poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan eduskuntavaalien viimeiseen ennakkoäänestyspäivään liittyvässä epäillyssä vaalilain rikkomista koskevassa asiassa.

Kyseessä on 9. huhtikuuta sattunut tapaus, jossa Oulun kaupunginkirjastolle ennen klo 20 äänestämään saapuneet henkilöt oli poistettu äänestyspaikalta äänestysajan päätyttyä klo 20, eivätkä he näin saaneet käyttää äänioikeuttaan.

Vaalilain mukaan jokainen ennakkoäänestyspaikkaan ennen sen sulkeutumista saapunut on oikeutettu äänestämään (siirryt toiseen palveluun) (Finlex), vaikka varsinainen äänestäminen tapahtuisi vasta sulkemisajan jälkeen.

Esitutkinnassa on kuultu neljää henkilöä rikoksesta epäiltyinä mainittuihin rikoksiin sekä useita todistajia eri rooleissaan. Epäillyt toimivat tilaisuudessa virastomestarina, kaksi henkilöä vaalitoimitsijoina ja yksi henkilö on toiminut keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana.

Asia siirtyy nyt Oulun syyttäjänvirastoon syyteharkintaan, jossa syyttäjä tekee päätöksen mahdollisten syytteiden nostamisesta aikanaan.

Lue seuraavaksi