Hämeenlinnan Teatterista tuotantotalo – johtajuus jaetaan kahtia

Toimitusjohtajan tehtävät jaetaan jatkossa muutosjohtajalle ja taiteelliselle johtajalle.

Hämeenlinnan teatteri
Hämeenlinnan Teatteri ulkoa
Hämeenlinnan Teatterin ja Verkatehtaan kokonaisuus on Suomen mittakaavassa erityislaatuinen.Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan teatteri aikoo uudistaa johtamismallinsa. Toimitusjohtajan tehtävät jaetaan uusille kaksivuotisille muutosjohtajalle ja taiteelliselle johtajalle.

Heidän tehtävänään on muuttaa teatteri tuotantotaloksi ja vakauttaa horjunut talous. Teatterin vuoden 2017 tulos oli vajaat 160 000 euroa tappiollinen ja viime vuosi kipusi noin 46 000 euroa plussalle. Teatterin saamat avustukset ovat laskeneet.

Teatteri on pyrkinyt paikkaamaan tulovajetta säästöohjelmalla, jonka nimissä on vähennetty ostopalveluita ja tilapäisen työvoiman käyttöä. Jatkossa tilanne on toisin päin: teatteri ostaa esityksiä muilta teattereilta ja ryhmiltä ja täydentää niitä omilla tuotannoilla. Yhteistyötä tehdään myös Miniteatterin ja Sibelius-opiston kanssa.

Taustalla on teatterin tulevaisuutta selvittäneen Matti Apusen toukokuussa valmistunut raportti. Siinä Apunen hahmotteli kolme vaihtoehtoa: nykymalli paremmalla kustannuskontrollilla, toisena teatterien välisen yhteistyön laajentaminen ja tehtävien ulkoistukset ja kolmantena niin sanottu tuotantotalomalli.

Teatterin tiedotteen mukaan tuotantotalomallin etuina ovat taloudellisen riskin jakaantuminen laajemmalle ja uudet taiteelliset mahdollisuudet.

Muutosjohtaja vastaa taloudesta

Siirtymävaiheessa teatterille valitaan kahden vuoden määräajaksi muutosjohtaja, joka toimii teatterin taloudesta vastaavana toimitusjohtajana. Muutosjohtajaksi haetaan henkilöä, jolla on erityisesti liiketoiminnan ja hallinnon osaamista. Tehtävä tulee avoimeen hakuun 16. kesäkuuta ja hakuaika päättyy 1. elokuuta.

Nykyään teatterin toimitusjohtaja on talon taiteellinen ja taloudellinen johtaja. Jatkossa tehtävät jaetaan niin, että toimitusjohtajan alaisuudessa ja työparina toimii taiteellinen johtaja samoin kahden vuoden määräaikaisena. Taiteellisen johtajan vastuualueeseen kuuluvat taiteellinen sisältö ja tuotantosuunnittelu.

Nykyinen toimitusjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo jättää teatterin vuoden lopussa.

Verkatehdas ja teatteri vetovoimaisia yhdessä

Apusen raportissa korostetaan, että Verkatehtaan ja teatterin kokonaisuus on Suomenkin mittakaavassa erityislaatuinen. Raportti pitää Verkatehtaan ja teatterin yhteistyötä erittäin suositeltavana.

Teatterin hallitus katsoo myös, että myynti ja markkinointi on nostettava teatterin avaintoiminnoksi ja niitä on vahvistettava selvästi. Markkinointiyhteistyöstä neuvotellaan kaupungin viestinnän ja Linnan Kehitys Oy:n kanssa. Yhteistyötä voidaan tehdä myös Verkatehtaan kanssa myynnin ja markkinoinnin lisäksi myös lipunmyynnin ja tekniikan suhteen.

Teatterin tiedotteen mukaan teatterin keskiportaan työnjohto organisoidaan uudelleen ja tuotannonohjauksen järjestelmiä modernisoidaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee teatterin tulevaisuutta maanantaina.