1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

Brittioikeus: Assangen karkotuksesta Yhdysvaltoihin päätetään vuonna 2020

Assangea odottaa Yhdysvalloissa jopa 175 vuoden vankeustuomio.

Julian Assange
Wikileaksin perustaja Julian Assange
Wikileaksin perustaja Julian Assange lähdössä oikeudesta Lontoossa vapunpäivänä. Oikeus tuomitsi hänet 50 viikoksi vankilaan takuuehtojen rikkomisesta.Facundo Arrizabalaga / EPA-EFE

Brittioikeus päättää Wikileaksin perustajan Julian Assangen mahdollisesta karkottamisesta Yhdysvaltoihin vasta ensi vuonna. Karkotusoikeudenkäynti alkoi tänään Britanniassa, mutta oikeus ilmoitti iltapäivällä, että Yhdysvaltain tekemän karkotuspyynnön pääkäsittely alkaa 25. helmikuuta 2020.

Yhdysvallat epäilee Assangea vakoilusta ja on esittänyt tätä vastaan 18 syytekohtaa. Jos Assange karkotetaan Yhdysvaltoihin ja tuomitaan siellä, hän voi saada enimmillään 175 vuoden vankeusrangaistuksen.

Britannian sisäministeri Sajid Javid ilmoitti torstaina allekirjoittaneensa jo Assangen luovutusasiakirjan.

Assange istuu parhaillaan 50 viikon mittaista vankeustuomiota ehdonalaissäännösten rikkomisesta vuonna 2012. Assange olisi tuolloin haluttu Ruotsiin vastaamaan epäilyihin raiskauksesta.

Assange piileskeli Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa seitsemän vuotta. Hänet karkotettiin lähetystöstä huhtikuussa ja vangittiin välittömästi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP