Pohjanmaan poliisi saa entistä enemmän rikoksella saatua hyötyä takaisin

Rikoshyödyn jäljittämistä tehostui, kun siihen nimettiin päätoimisesti yksi työntekijä.

poliisi
Poliisi
Meeri Niinistö / Yle

Pohjanmaan poliisi on tehostanut rikoksella saadun hyödyn jäljittämistä ja takaisin saamista. Jo tämän vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana Pohjanmaan poliisilaitos on tehnyt turvaamistoimia ja saanut omaisuutta haltuun yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä. Turvaamistoimia on tehty 3,4 miljoonan euron arvosta ja omaisuutta poliisin haltuun saatiin 1,3 miljoonan euron edestä.

Parantuneeseen tilanteeseen on monta syytä. Pohjanmaan poliisilaitokselle on muun muassa nimitetty vakituinen työntekijä, joka keskittyy päätoimisesti rikoshyötyasioihin. Poliisi on myös tehostanut kohdevalintaa muiden viranomaisten kanssa.

– Kohteita on paljon, joten niistä pitää valita oikea, josta rikoshyötyä olisi mahdollista saada takaisin, sanoo rikoskomisario Sakari Palomäki Pohjanmaan poliisista.

Rikoshyödyn takaisin saamiseksi poliisi tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa Tullin, ulosoton erityisperinnän, syyttäjän ja verohallinnon kanssa.

Rikoksella saatu hyöty voi olla käteistä rahaa tai muuta omaisuutta. Poliisi hakee usein jo esitutkintavaiheessa käräjäoikeudelta turvaamistoimia omaisuudelle, jos arvioidaan, että omaisuutta on vaarassa kadota. Rikoshyöty voidaan aikanaan palauttaa valtiolle, yrityksilla tai yksityisille henkilöille. Siitä voidaan myös maksaa tuomittuja vahingonkorvauksia.