1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattikorkeakoulut

Uusi supertietokone lisää myös KAMK:n yhteistyömahdollisuuksia

Supertietokoneella tehtäviin tutkimuksiin tarvitaan monien alojen asiantuntijoita ja osaajia.

ammattikorkeakoulut
Kajaanin ammattikorkeakoulun supetietokone
KAMK käyttää opinnoissaan CSC:n vanhaa supertietokonetta.Mimmi Nietula/Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén uskoo, että yhteistyö yritysten kanssa lisääntyy vuonna 2020 Kajaanissa toimintansa aloittavan uuden huippunopean supertietokoneen myötä. Tällä hetkellä yhteistyötä on jo muun muassa itseajavia autoja valmistavan yrityksen kanssa.

– Tämä yritys otti meihin välittömästi yhteyttä, kun kerroimme datasta tekoälyyn -opiskelijoista ja CSC:n vanhasta supertietokoneesta, joka on meillä opiskelukäytössä, Sarén kertoo.

Eräs yhteistyön haara voisi olla muun muassa pankkialan käyttämien lohkoketjujen tutkimus ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja finanssisektorin kanssa. Muita mahdollisia aloja ovat tähtitiede ja lääketiede. Lopulta kuitenkin vain mielikuvitus on rajana.

Matti Sarénin mukaan supertietokoneilla tehtävä tutkimus on hyvin poikkitieteellistä, johon tarvitaan asiantuntijoilta ja osaajia kaikilta tutkimuksiin liittyviltä aloilta.

– On hienoa, että suomalainen korkeakoulujärjestelmä pystyy tarjoamaan ammattikorkeakouluista sellaista osaamista, joka toimii huipputieteen tukena, Sarén kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi