1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen eteläisimmän kärjen hiekkarannan maisema muuttumassa dramaattisesti, mutta luonto kiittää: Hangon mäntyhakkuut herättäneet hurjasti tunteita

Suomen eteläisimmässä kärjessä Hangon Tulliniemellä on tehty metsänhakkuita alkukesän ajan. Osa kaupunkilaisista on vastustanut puiden poistoa ankarasti. Hakkuut antavat kuitenkin lisää elintilaa uhanalaisille hyönteis- ja kasvilajeille.

Hiekkadyynit
Tulliniemellä on vain harvoin tyyniä päiviä, mutta se on silti ulkoilijoiden suosiossa.
Tulliniemellä on vain harvoin tyyniä päiviä, mutta se on silti ulkoilijoiden suosiossa.Paula Tiainen / Yle

Tulliniemen uimarannan parkkipaikka on täynnä autoja jopa tuulisena ja viileähkönä kesäpäivänä. Merellä heiluvat purjeet ja rannalla surffilauta kainalossa ja hymy korvissa kävelevät miehet ja naiset paljastavat, että tuuli on tarpeeksi kova ja suunta oikea Suomen oloissa harvinaisten "surffiaaltojen" muodostumiseen.

Surffaajia, myrskybongareita, uimareita, naturisteja, auringonpalvojia, koiranulkoiluttajia, pussikaljoittelijoita. Tulliniemi on suosittu paikka ympäri vuoden.

Tätä näkyä moni hankolainen kauhisteli etukäteen. Talkoolaiset haravoivat metsäkoneiden jäljet piiloon.
Tätä näkyä moni hankolainen kauhisteli etukäteen. Talkoolaiset haravoivat metsäkoneiden jäljet piiloon.Paula Tiainen / Yle

Rannan toisesta päästä löytyy tällä kertaa kokonainen telttakylä. Tulliniemen hakkuiden jälkiä siivoavalla viikon mittaisella talkooleirillä on parikymmentä osallistujaa.

Puussa narun päässä roikkuva rautakanki toimittaa kongin virkaa.

WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.
WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.Paula Tiainen / Yle

– Meillä on täällä kova kuri, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki vitsailee ja lyö lekalla männyn oksassa heiluvaa rautakankea mehutauon päättymisen merkiksi.

Leiriläiset rehkivät päivät haravien varressa ja nukkuvat yöt hiekkadyyneille pystytetyissä teltoissa. Iltaisin uidaan meressä ja saunotaan. Kuulostaa hauskalta, mutta leirillä on suurempi tarkoitus.

Tulliniemellä kasvaa esimerkiksi kangasajuruohoa. Osa ruohosta on siirretty töiden ajaksi muualle ja istutetaan aikanaan takaisin sijoilleen.
Tulliniemellä kasvaa esimerkiksi kangasajuruohoa. Osa ruohosta on siirretty töiden ajaksi muualle ja istutetaan aikanaan takaisin sijoilleen. Paula Tiainen / Yle

Pikkuhiljaa kohti merta levittäytynyt matala männikkö tarjoaa suojaa ulkoilijoille, mutta syö elintilaa kymmeniltä paahdeympäristössä viihtyviltä hyönteis- ja kasvilajeilta.

– Täällä on tavattu yhteensä 45 silmälläpidettävää tai uhanalaista hyönteis- ja kasvilajia. Hyönteisistä esimerkiksi dyynisukkulakoi ja kasveista kangasajuruoho viihtyvät Tulliniemen kaltaisilla paahteisilla dyynialueilla, WWF:n Teemu Niinimäki kertaa.

Tulliniemen rannan mäntymetsikön harventaminen herätti etukäteen miltei raivokasta vastarintaa kaupunkilaisten keskuudessa.

Metsähallituksen suunnittelija Esko Tainio ja leirin nuorin osallistuja, Tainion tytär.
Metsähallituksen suunnittelija Esko Tainio ja leirin nuorin osallistuja, Tainion tytär.Paula Tiainen / Yle

– Siitä oli aika paljon puhetta, että kuinka paljon puustoa poistetaan ja minkälaisilla koneilla liikutaan. Puhuttiin jopa avohakkuusta, mutta mistään sellaisesta ei ole kysymys, Metsähallituksen suunnittelija Esko Tainio painottaa.

Tulliniemen hakkuista on järjestetty kaksi yleisötilaisuutta kevään aikana. Varsinaisen kansalaisvaikuttamisen aika oli kuitenkin jo vuosia sitten alueen käyttö- ja hoitosuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Talkooleirille osallistunut Julia pelasti sudenkorennon muurahaisten hyökkäykseltä.
Talkooleirille osallistunut Julia pelasti sudenkorennon muurahaisten hyökkäykseltä.Paula Tiainen / Yle

– Nyt tehty työ konkretisoi käyttö- ja hoitosuunnitelman sisältöä käytäntöön. Suunnitelma ohjaa hoitotoimia ihan samalla tavalla kuin asemakaavatkin ohjaavat rakentamista, Tainio vertaa.

Elinympäristöjen umpeenkasvaminen on jo toiseksi yleisin syy eri lajien uhanalaistumiselle. Esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa myös täysin koskemattomalta näyttäviin luontokohteisiin.

– Ihmisillä on usein sellainen käsitys, että luonto hoitaa itse itseään, mutta näin ei valitettavasti nykyään ole, Metsähallituksen Tainio lisää.

Männyistä varisseen havukarikkeen alta paljastuu paahteisilla paikoilla viihtyville kasveille otollisempaa hietikkoa.
Männyistä varisseen havukarikkeen alta paljastuu paahteisilla paikoilla viihtyville kasveille otollisempaa hietikkoa.Paula Tiainen / Yle

Lennokkaimman Hangossa liikkuneen huhun mukaan Tulliniemelle olisi tulossa koko hietikon mitainen asvalttitie rannan alkupäässä sijaitsevan kahvilan ja merivartioaseman välille.

Tosiasiassa rantaan tulee korkeintaan pitkospuut pyörätuolien ja lastenvaunujen käyttöön.

WWF:n ja Metsähallituksen talkooleiriläiset ahkeroivat Tulliniemellä viikon ajan.
WWF:n ja Metsähallituksen talkooleiriläiset ahkeroivat Tulliniemellä viikon ajan.Paula Tiainen / Yle

– Nyt kun olen jutellut ihmisten kanssa, niin toki se kriittinen kymmenen prosenttia löytyy aina, mutta iso osa on ollut tosi tyytyväisiä, että hoitotoimet on tehty. Alue näyttää monien silmään hyvältä jo tässä vaiheessa, Metsähallituksen Esko Tainio iloitsee.

Lue seuraavaksi