"Eliminoikaa patriarkaatti!" – Naiset marssivat Sveitsissä ulos työpaikoilta vaatien palkkatasa-arvoa

Sveitsissä naiset ansaitsevat 12 prosenttia vähemmän kuin samankaltaista työtä tekevät miehet. Kokonaisansiot jäävät naisilla viidenneksen pienemmiksi.

Sveitsi
Kuusi naista marssii mielenosoitusjulistetta kantaen.
Joukko opettajia lähti mielenosoitusmarssille Zürichissä.Walter Bieri / EPA

Naiset ovat osoittaneet Sveitsissä laajasti mieltään palkkatasa-arvon puolesta. Monilla työpaikoilla on järjestetty lakkoja ja ulosmarsseja. Myös liittokokouksen naisedustajat marssivat ulos parlamenttitalosta Bernissä.

Järjestäjien mukaan mielenilmauksiin eri puolilla maata osallistui jopa satoja tuhansia naisia.

Twitterissä on jaettu kuvia mielenosoituksista aihetunnisteella #Frauenstreik2019.

Protesteja järjestävät ammattiliitot ja kansalaisjärjestöt ovat kehottaneet naisia kieltäytymään tänään perjantaina myös kotitöistä.

Nainen, jonka poskessa on palkkatasa-arvoa vaativa tarra.
Perjantain mielenilmauksen tunnusvärinä oli violetti. Kuvan nainen osallistui mielenilmaukseen Genevessä.Martial Trezzini / EPA

Eri kaupungeissa pidettyihin mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia naisia protestoimaan naisten ja miesten välistä palkkaeroa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

– Eliminoikaa patriarkaatti!, kuului yksi mielenosoittajien kehotuksista.

Genevessä mielenosoittajat korvasivat miesten mukaan nimettyjen katujen kylttejä naisten nimillä varustetuilla kylteillä. Geneven kantonin kaduista 548 on nimetty miehen ja 41 naisen mukaan, kertoo uutistoimisto ATS.

Katukylttejä, joista toisen alle on kiinnitetty uusi kyltti.
Genevessä moni katu sai perjantaina uuden, naisen mukaan annetun nimen.Martial Trezzini / EPA

Sukupuolten välinen tasa-arvo on kirjattu Sveitsin perustuslakiin, mutta naisten kokonaisansiot jäävät viidenneksen miehiä pienemmiksi. Sveitsin tilastokeskuksen vuonna 2016 julkaiseman tilaston mukaan naiset ansaitsevat samankaltaisesta työstä 12 prosenttia vähemmän kuin miehet.

Mediayhtiö Tamedian mielipidetiedustelun mukaan yli 60 prosenttia sveitsiläisistä antaa tukensa naisten lakolle.

Lähteet: AP, AFP