Notre Damen tulipalon jälkeen tulvi lupauksia lahjoituksista – luvatuista sadoista miljoonista euroista on kuitenkin annettu vain murto-osa

Raharikkaat kilpailivat lahjoituslupauksilla, mutta oikeasti rahaa ovat tähän mennessä lahjoittaneet tavalliset ihmiset.

Notre Damen katedraali
Työntekijät vahvistivat Notre Damen katedraalin rakenteita ja suojasivat rakennusta pressuilla loppuviikosta.
Työntekijät vahvistivat Notre Damen katedraalin rakenteita ja suojasivat rakennusta pressuilla huhtikuun lopussa.Juha Nurminen / Yle

Tulipalon huhtikuussa pahasti tuhoaman Pariisin Notre Damen katedraalin kunnostukseen luvatuista lahjoituksista on toistaiseksi nähty vain murto-osa. Upporikkaat yritysjohtajat suorastaan kilpailivat rahalupauksillaan ja tavalliset ihmisetkin avasivat lompakkonsa.

Nopeassa tahdissa lahjoituslupaukset kohosivat 850 miljoonaan euroon. Suurin osa näistä lupauksista on kuitenkin jäänyt ainakin toistaiseksi täyttämättä.

Ranskan kulttuuriministeriön mukaan lahjoituksia on maksettu luvatusta summasta vasta yhdeksän prosenttia eli 80 miljoonaa euroa. Suurin osa maksetusta summasta koostuu tavallisten ihmisten tekemistä lahjoituksista.

Kulttuuriministeri Franck Riesterin mukaan syitä luvattujen lahjoitusten maksamisen hitauteen on kaksi. Toisaalta osa lahjoittajista on antanut katteettomia lupauksia ja toisaalta osa lahjoittajista odottaa rakennustöiden etenemistä.

Kulttuuriministeriön mukaan etenkin suurlahjoittajat haluavat saada tarkat suunnitelmat rahojen käytöstä ennen kuin antavat lupaamansa varat.

Kulttuuriministeri Riester sanoo katedraalin rakenteiden olevan edelleen vaarassa. Erityisesti holvikaaret voivat romahtaa.

Lisää aiheesta:

Notre Damen miljardikeräys herättää kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta: "Ihmisistä pidettävä huolta ennen kuin vanhoista kivistä"

Notre Damen palo on saanut huijarit liikkeelle Ranskassa – jälleenrakennusrahoja kalastellaan ovelasti

Lähteet: AFP