”Kuin kauhuelokuvasta” – Valtavat kärpäsparvet venäläiskylän vitsauksena

Kärpäsvitsaus sai tiettävästi alkunsa, kun paikallinen maanviljelijä lannoitti peltonsa kananjätöksillä ja -sisälmyksillä.

kärpäset
Kärpänen hämähäkinseitissä.
Kärpäsinvaasio aiheuttaa huolta pikkukylässä Uralin alueella. (Arkistokuva)Vladimir Smirnov/ AOL

Suuret kärpäsparvet ovat piinanneet syrjäistä Lazorevyn kylää Uralin alueelle sen jälkeen, kun paikallisen maanviljelijän lannoitus meni pahasti pieleen.

Joka puolella parveilevat kärpäset aiheuttavat huolta terveysriskeistä ja paikalliset maanviljelijät pelkäävät satonsa puolesta 170 asukkaan kylässä. Asukkaat kuvailevat tilanteen olevan kuin suoraan kauhuelokuvasta.

Aiheesta kertovat muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja Mirror (siirryt toiseen palveluun).

– Me tukehdumme niihin, ikään kuin eläisimme kaatopaikalla. Ikkunoita ei voi avata eikä ulos voi mennä. Kärpäsiä on kaikkialla, kylpyammeissa, autoissa, illallispöydissä, valittaa paikallinen asukas.

– Pelkään lasteni puolesta. Meidän täytyy käyttää kärpäsmyrkkyjä jatkuvasti, mutta sitten me myös hengitämme sitä ilmaa. Tämä on pelottavaa, kertoo eräs äiti paikallistelevision haastattelussa.

Alueen hedelmäviljelijöitä huolettaa tuleva sato, sillä omena- ja päärynäpuut ovat kärpäsparvien peitossa.

"Meillä kävi huono tuuri sään kanssa"

Vitsaus sai ilmeisesti alkunsa pieleen menneestä lannoituksesta. Paikallinen maanviljelijä lannoitti peltonsa kananjätöksilllä. Lisäksi mies käytti lannoitteena tiettävästi kuolleita kanoja ja niiden sisälmyksiä.

Kärpäset laskivat miljoonittain munia lannoitteeseen. Kanala, josta maanviljelijä hankki lannoitteensa, on puolustautunut muistuttamalla, että näin peltoja on alueella lannoitettu aikaisemminkin.

– Se parempi vaihtoehto kuin kemikaalien käyttö. Meillä kävi vain huono tuuri sään kanssa. Kostea kevät yhdistettynä nopeaan lämpötilan nousuun aiheutti suotuisat olosuhteet kärpästen munimiselle.

Pelto, jossa miljoonat kärpäset sikiävät, on määrä peittää nyt maa-aineksella, jotta kärpäset eivät voi laskee uusia munia pellolle.

– Jos se ei auta, olemme valmiit käyttämään erityisiä maatalouskemikaaleja, kertoo kanalan omistaja.

Tapauksesta on aloitettu rikostutkinta.

Aiheesta lisää:

Remote town of 170 people invaded by hundreds of millions of FLIES (siirryt toiseen palveluun)

'Like a horror film': vast swarms of flies plague Russian villages (siirryt toiseen palveluun)

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus