Trump veti puheitaan takaisin ja kertoi ”tietenkin” ilmoittavansa FBI:lle vieraan vallan vaikutusyrityksistä

Presidentti Trump kertoi Foxin tuoreessa haastattelussa, että vierasta valtaa edustavat tahot eivät ylipäätään tarjoaisi hänelle mitään, koska ”ne tietävät, kuinka paljon rakastan tätä maata".

Donald Trump
Donald Trump
Presidentti Donald Trump kuvattuna Valkoisessa talossa 22. toukokuuta.Jim Watson / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vetänyt takaisin kohua aiheuttaneita kommenttejaan, joiden mukaan hän olisi valmis ottamaan vastaan tietoa vastaehdokkaasta vieraalta valtiolta vuoden 2020 vaaleissa.

Trump ilmoitti torstaina ABC Newsin haastattelussa, että hän ottaisi vastaan tietoja vastaehdokkaastaan vieraalta valtiolta, jos tällaista hänelle tarjottaisiin.

Presidentti totesi, ettei siinä olisi kyse vieraan valtion sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin.

– Ei se ole sekaantumista, heillä on informaatiota – luulen että ottaisin sen. Jos ajattelisin, että jokin olisi pielessä, menisin varmaan FBI:n pakeille – jos siis ajattelisin, että kaikki ei ole kunnossa, sanoi Trump haastattelussa ABC Newsille.

Lisäksi Trump totesi, että FBI:n johtaja oli väärässä sanoessaan, että jokaisesta ulkomaisen toimijan tarjoamista avunannoista olisi välittömästi ilmoitettava FBI:lle.

Presidentin kommenteista nousi myrsky, sillä Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Fox & Friendsissä päivää myöhemmin esiintynyt Trump oikoi edellispäivän puheitaan sanomalla, että hän ”tietenkin” ottaisi yhteyttä FBI:n vieraan vallan vaikutusyrityksen tapahtuessa, mutta korosti toimivansa näin vasta tutustuttuaan aineistoon, sillä ”jos et katso sitä läpi, et voi tietää, onko sen pahaa.”

Lisäksi Trump kertoi Foxin haastattelussa, että vierasta valtaa edustavat tahot eivät ylipäätään tarjoaisi hänelle mitään, koska ”ne tietävät, kuinka paljon rakastan tätä maata".

Trumpin ABC:lle torstaina antamien kommenttien jälkeen liittovaltion vaalikomitean puheenjohtaja joutui puuttumaan poikkeuksellisesti tilanteeseen.

Puheenjohtaja Ellen Weintraub julkaisi Twitterissä viestin, jossa hän painotti, että, on on laitonta pyytää, ottaa vastaan tai hyväksyä mitään ulkomaan kansalaiselta, mikäli tällä on arvoa vaaleissa. Weintraub julkaisi harvinaisen ohjeistuksensa Twitterissä saatesanoin: ””En olisi uskonut, että minun täytyy sanoa tämä.”

Aiheesta lisää:

Trump kohautti ABC:n haastattelussa: Ottaisin vastaan tietoa vastaehdokkaasta vieraalta valtiolta