Yle vastasi yli 60 kahvikutsuun – ihmiset toivovat lisää erilaisia näkökulmia, valintojen perusteluja ja hyvien asioiden uutisointia

Yleisradio pyysi suomalaisia kutsumaan Ylen kahville. Nyt kahvihetkiä on järjestetty ja on aika katsoa, mitä niistä on jäänyt käteen.

Yle
Kahvipannut nuotiolla.
Askolassa Ylen väelle tarjottiin perinteiset nokipannukahvit.Yle

Vielä enemmän erilaisia näkökulmia, rohkeampi ja kriittisempi ote asioiden käsittelyyn, huolellisempaa taustatyötä, valintojen perustelua ja välillä myös myönteisistä asioista uutisointia.

Muun muassa tällaisia toiveita suomalaiset ovat esittäneet Ylelle kahvitteluhetkien lomassa.

Kun Yleisradio keväällä pyysi suomalaisia kutsumaan Ylen kahville, projektin vetäjä Elina Ravantti ei olisi voinut uskoa, että kutsuja tulisi lopulta yli 700 kappaletta.

– Se on ollut meille kerta kaikkiaan valtava yllätys, että kutsuja tuli niin paljon. Ajattelin, että niitä tulisi noin sata, Ylen journalismin akatemian päällikkönä työskentelevä Ravantti sanoo.

Ihmisten kohtaaminen kasvokkain on tärkeää

Innokkuutta osallistua on ollut myös Ylen sisällä.

Mukaan ilmoittautui runsaasti vapaaehtoisia, ja heistä kahvittelemaan päätyi yhteensä 155 yleläistä uutis- ja ajankohtaistoiminnasta sekä suomen- että ruotsinkieliseltä puolelta.

He työskentelevät eri puolilla Suomea ja edustavat monenlaisia ammattiryhmiä: joukossa on niin toimittajia, juontajia, kuvaajia, päälliköitä kuin tuottajiakin.

Töölön yhteiskoulun lukion yhteiskuntaopin ryhmä kutsui Ylen kahville
Yle sai kahvikutsuja useilta koululuokilta. Tässä kuvassa yleläiset ovat vierailulla Helsingin Töölön yhteiskoulun lukiossa.Ville Laakso / Yle

Yksi kahvittelijoista on ollut Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Hän tapasi Helsingissä perussuomalaisten naisia ja Iitissä herraseurueen, joka perjantaisin kokoontuu pubiin.

– Molemmista tilaisuuksista saimme paljon kommentteja ja ajateltavaa, mutta myös suoria juttuaiheita, Jokinen kuvailee tapaamisiaan.

Jokisen mukaan ihmisten kohtaaminen kasvokkain on arvokasta.

– Me toimittajat jäämme hyvin usein istumaan penkkeihimme ja seuraamaan internetiä, sähköpostia ja muita kanavia. Kuitenkin kun ihmisiä tapaa ja heidän kanssaan juttelee nokikkain, kohtaamisen syvyys ja merkitys ovat aivan eri luokkaa.

Samaa korostavat muutkin kahvikutsuun vastanneet yleläiset.

Tapaamisia ihmisten kanssa on kuvattu antoisiksi, lämminhenkisiksi ja opettavaisiksi. Uutta tietoa ne ovat antaneet etenkin suomalaisten mediankäyttötavoista.

Esimerkiksi osa Ylen kahville kutsuneista kertoi pitävänsä nykyistä tieto- ja viestitulvaa niin valtavana, että Uutisvahdin kaltaiset sovellukset tuntuvat jo liialta.

Iitti, Villen mesta.pubi 7.6.2019
Porukka, joka tapaa satunnaisesti paikallisessa pubissa perjantaisin töiden jälkeen. Mukana yrittäjiä, eläkeläisiä ja duunareita (ja luultavasti myös paikallislehden eläkkeelle jäävä päätoimittaja).

Vasemmalta oikealle: Alpo Talo, hänen takanaan Kari Vaalgamaa, Iina Helander (edessä), Simo Kymäläinen, Jouko Jokinen, Katri Mannonen, Heikki Kiseleff (edessä, selfien ottaja), Esa Lavonen, Tuomas Ferm (peukuttaa) ja hiukan piilossa Kari Helineva.
Iitissä kahvitteluhetki järjestettiin pubissa. Kuvassa ovat kutsun lähettäneet Alpo Talo, Kari Vaalgamaa, Iina Helander, Esa Lavonen ja Kari Helinevä sekä Yleltä Simo Kymäläinen, Jouko Jokinen, Katri Mannonen, Heikki Kiseleff ja Tuomas Ferm.Heikki Kiseleff / Yle

Monella oli esittää Ylelle toiveita. Usein ne liittyivät kutsujalle itselleen tärkeisiin asioihin.

Esimerkiksi metsänomistaja toi esille, että hänen kaltaisiaan pitäisi kuulla enemmän, kun Yle uutisoi metsistä ja hakkuista.

Romanivaikuttajat puolestaan toivoivat, että romanit voisivat esiintyä Ylellä muiden suomalaisten tapaan eikä aina tarvitsisi nostaa esille heidän taustaansa.

Tapaamisissa Ylelle jaettiin sekä risuja että ruusuja.

Kritiikkiä tuli muun muassa yksipuolisesta käsittelytavasta joidenkin aiheiden kohdalla ja sisältöjen huonosta mainostamisesta. Kehuja saivat esimerkiksi Ylen ulkomaan uutisointi, dokumentit ja nuorille suunnattu Kioski.

Yhteensä 64 kahvihetkeä kesän aikana

Elina Ravantti oli pannut kahvikeskusteluista merkille, että moni kaipaa Yleltä entistäkin tarkempia perusteluja eri valinnoille, joita uutistoimituksessa tehdään.

Ihmiset haluavat esimerkiksi tietää, miten aiheet valikoituvat ja miksi niitä käsitellään jostain tietystä näkökulmasta. Myös haastateltavan valinta pohdituttaa.

Toinen asia, joka painottui, oli hyvien uutisten kaipuu.

– Eräs kutsun esittänyt tiivisti asian hyvin, kun hän kysyi, että eikö ne päälliköt anna teidän koskaan tehdä sellaisista aiheista juttuja, joissa asiat olisivat hyvin, Ravantti toteaa.

Kahvihetki maitoauton vierellä
Yle tapasi kahvien merkeissä isäntä Jaakko Räikkösen ja maitonautonkuljettaja Satu Uskin Rintalan maitotilalla Lappeenrannassa.Yle

Tapaamisia on järjestetty alkukesän aikana melko tiuhaankin tahtiin. Tarkoitus on, että heinäkuun alkuun mennessä yhteensä 64 vierailua olisi saatu järjestettyä.

– Halusimme, että joka maakunnasta olisi useampi kohde ja ettei mikään kolkka jäisi edustamatta. Lisäksi katsoimme, että mukana olisi hyvin erilaisia ihmisia: eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteisessa, Ravantti kertoo.

Joukossa onkin ollut muun muassa päihde- ja mielenterveyskuntoutujia, entisiä telakan hitsareita ja levyseppiä, lukiolaisia, eläkeläisiä, jalkapallojoukkueen pelaajia, taksinkuljettajia ja perheitä.

Myös heitä, jotka suhtautuvat Yleen kriittisesti tai joilla ei aiemmin ole ollut Yleen mitään suhdetta, on haluttu kuulla.

Ravantin mukaan kahvitteluhetket ovat olleet Ylelle iso oppimisen paikka. Jatkon suhteen päätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

– Katsomme ensin, mitä olemme oppineet näistä melkein 70 käynnistä. Tuloksia analysoidaan huolella ja niiden perusteella sitten ratkaistaan, mitä syksyllä tehdään.