1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Sadattuhannet kokoontuivat uuteen suurmielenosoitukseen Hongkongissa – Hallintojohtaja ei eroa, mutta lupaa ottaa arvostelun vastaan nöyrästi

Mielenosoittajat vaativat kiistellyn karkotuslain lopullista hyllyttämistä ja hallintojohtajan eroa.

Hongkong
Mielenosoittajia Hongkongissa
Roman Pilipeu / EPA

Sadattuhannet ihmiset ovat kokoontuneet suurmielenosoitukseen Hongkongin keskustaan. Protestoijat vastustavat kiisteltyä lakimuutosta, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Hongkongin hallituksen edustaja ilmoitti eilen, että lakimuutoksen valmistelu keskeytetään toistaiseksi. Nyt mielenosoittajat vaativat aloitteen lopullista hylkäämistä ja hallintojohtaja Carrie Lamin eroa.

– Hän on menettänyt kansan tuen lopullisesti, aktivisti David Webb luonnehti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Carrie Lam pyytää lakialoitteen aiheuttamaa konfliktia anteeksi, mutta kieltäytyy eroamasta. Lamin lausunnon mukaan hän ottaa arvostelun vastaan nöyrästi.

Toisinajattelijat pelkäävät luovutuksia Kiinaan

Hongkongissa noudatetaan oikeuskäytäntöä, joka on hyvin lähellä länsimaisia oikeusnormeja. Kiinassa on oma oikeuskäytäntönsä, joka on protestoijien mielestä ongelmallinen.

Kriitikoiden mukaan Kiinassa on vaikea saada puolueetonta oikeudenkäyntiä, sillä maata hallitsevaa Kiinan kommunistista puoluetta ja maan virkamieskoneistoa ei ole erotettu toisistaan.

Mielenosoittajat pelkäävätkin, että Kiinan politiikkaa arvostelevia henkilöitä voitaisiin uuden lain varjolla ottaa kiinni ja viedä Manner-Kiinan puolelle tuomittavaksi. Hongkongin hallintojohtaja Lam on pitänyt näitä huolia perusteettomina. Hänen mukaan lakimuutos edistäisi oikeuden toteutumista ja varmistaisi, että Hongkong täyttää kansainväliset velvollisuutensa rajat ylittävän rikollisuuden kitkemisessä.

Erityisasema uhattuna

Hongkongia ravistelevat mielenosoitukset ovat suurimmat yli 20 vuoteen. Viime viikonloppuna yli miljoona ihmistä protestoi uutta karkotuslakia vastaan. Keskiviikkona mielenilmaukset muuttuivat väkivaltaisuuksiksi, kun poliisi turvautui kyynelkaasuun ja kumiluoteihin mielenosoittajajoukkojen hajottamiseksi.

Aikaisemmin Britannialle kuulunut Hongkong siirtyi Kiinan erityishallintoalueeksi heinäkuussa 1997. Vallanvaihdon yhteydessä sovittiin niin sanotusta "Yksi maa, kaksi järjestelmää" -ratkaisusta, jonka piti taata Hongkongin poikkeusasema.

Viime vuosina Kiina on kuitenkin pikku hiljaa kaventanut erityishallintoalueen nauttimia etuoikeuksia, kuten esimerkiksi lehdistönvapautta ja riippumatonta oikeuslaitosta.

Lue lisää:

Hongkongin hallintojohtaja: Kiistellyn karkotuslain valmistelu keskeytetään

Hongkongin mielenosoittajat yrittivät rynnätä parlamenttiin – Nämä kolme kohtaa selittävät kiristyvää tilannetta

Eräänä päivänä Hong Ying hyppäsi mereen ja ui pois Kiinasta – Nyt menneisyys hiipii takaisin, kun Kiina kiristää otettaan Hongkongista

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi